Událostí se zabýval Okresní soud v Hodoníně. Podle soudkyně Lenky Králíkové nejsou žádné pochybnosti o vině obžalovaného. „Rozsudek při spodní hranici sazby odpovídá okolnostem, kdy obžalovaný má sklony k páchání trestné činnosti, a odpovídá doznání ve formální podobě bez dostatku reflexe," uvedla v odůvodnění Králíková. Jančovi přitom hrozilo až osm let za mřížemi.

Loni 7. listopadu slavil Janča narozeniny spolu se svým čtyřicetiletým známým. Rozhodli se, že si vyjedou. Janča sedl za volant osobního auta značky BMW. Druhý muž o řidičský průkaz přišel kvůli řízení pod vlivem alkoholu. Podle dřívější výpovědi se ale v řízení střídali, při několika zastávkách jim postupně rostla hladina alkoholu v krvi.

Osudovou se jim stala zatáčka mezi Veselím nad Moravou a Blatnicí pod Svatým Antonínkem. Do ní se Janča vřítil pravděpodobně vyšší než stopadesátiki­lometrovou rychlostí. Na této hodnotě našli policisté ručičku tachometru ve zničeném autě. Na mokré silnici dostal vůz smyk a vyjel mimo krajnici. Zastavil se až o třetí strom. Jančův známý na místě zemřel, zatímco Janča skončil s otřesem mozku, po nehodě mluvil se záchranáři.

Test na alkohol u Janči vykázal dvě hodiny po nehodě 1,87 promile. Podobnou hodnotu zjistili při pitvě druhého muže i lékaři. „Chtěl bych se omluvit pozůstalým. Je mi to líto. Bude mne to mrzet do konce života. Udělal jsem chybu," řekl u soudu Janča. K vině se přiznal.

Janča byl v minulosti za řízení pod vlivem alkoholu několikrát trestaný. Naposledy přišel o řidičský průkaz v roce 2012 na šest měsíců. U soudu doznal, že tresty na něj neměly výchovný vliv. V Hodoníně v úterý vypovídali také příbuzní mrtvého spolujezdce kvůli náhradě za citovou újmu.

Státní zástupkyně Ivana Foldynová navrhovala pro Janču tři roky ve věznici s dozorem a k tomu ještě sedm let zákazu řízení. Soud jí tedy téměř vyhověl. „S rozsudkem jsem spokojená, je v podstatě v souladu jak ohledně viny, tak ohledně trestu. Odvolání podávat nebudu," sdělila Foldynová po odchodu ze soudní síně.

Jančova obhájkyně si ovšem vzala lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak není pravomocný.