Po Veselsku zaznamenala policie nedávno jeho výskyt v Lužicích u Hodonína. „Tam třiaosmdesátileté důchodkyni tvrdil, že kontroluje vodovodní baterie. Ona ho tedy pozvala dál a tam na její sprchu namontoval předmět, za který chtěl tři tisíce pět set korun," přiblížil mluvčí.

Důvěřivá žena mu zaplatila. „V tomto týdnu se stejný pachatel objevil Josefově, aby tam také zkoušel štěstí," uvedl Zámečník.

Poté, co falešný instalatér nepochodil u jedné penzistky, zkusil trik v jiném domě. „Bez pozvání vnikl nezamčenými vraty do průjezdu a pak až na chodbu domu, kde oslovil majitelku. Té se představil jako pracovník společnosti Vodovody a kanalizace s tím, že jí jde namontovat spořič vody na vodovodní baterii," sdělil mluvčí.

Jak dále uvedl, že důvěřivá žena pachatele zavedla do koupelny, kde namontoval na sprchovou hadici mosazné prodloužení. „Po provedené práci za součástku, jejíž skutečná cena je odhadem v řádech desítek korun, požadoval vyplatit sedm tisíc pět set korun. Tady už byl úspěšný a se získanými penězi se vytratil," popsal Zámečník.

Podle policie se věk falešného instalatéra pohybuje kolem čtyřicítky, je vysoký přibližně sto osmdesát centimetrů, zavalitější postavy a mluví česky. „Po pachateli pátráme a žádáme o spolupráci i veřejnost. Pokud se někdo s obdobným jednáním v nedávné době setkal nebo je takový člověk navštíví, ať neváhá a neprodleně zavolá na linku 158," vyzval mluvčí.

Zároveň policisté varují všechny důchodce před podobnými případy, aby měli paměti, že společnost Vodovody a kanalizace obdobné práce bez předchozího objednání neprovádí. „Pokud by k nim i došlo, byla by fakturovaná a nikdy by se neplatilo přímo na místě," dodal Zámečník.