Okresní soud v Hodoníně jim v úterý přiznal soudní rehabilitaci, bez náhrady majetku. „Děkujeme alespoň za tuto částečnou satisfakci. Víme, že otec nic neudělal a přitom tak dopadl. Strašně špatně to nesl. Když nás Němci vystěhovali, tak jsem si říkala, jsou to naši nepřátelé, a to musíme strpět. Ale když tady naši lidi vystěhují člověka úplně bezúhonného," posteskla si po šestašedesáti letech dcera Metoděje Hlobílka Eliška Kolečkářová.

Té bylo při vysídlení devatenáct let. „Přistavili nákladní auto. Za přítomnosti příslušníka Sboru národní bezpečnosti mohla rodina naložit jen to, co se na ně vešlo. O ostatní majetek tak přišla," přiblížil jednadvacátý duben 1951 ve stavení naproti mistřínskému kostelu právní zástupce rodiny Lubomír Müller. Zdůraznil, že šlo o vysídlení nucené a bez jakéhokoliv právního podkladu.

Čtěte také: Soudy zrychlily, na rozsudky se ale čeká roky. Zdržují dědické spory i konkurzy

Deset členů obou rodin tak skončilo na samotě Dvorek u Jestřabic na Kroměřížsku. Tam měli k dispozici pouze tři místnosti s hliněnou podlahou, bez elektrického proudu a vody.

Případ zvůle před devíti lety odložil Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Vyšetřoval jej jako podezření z trestného činu porušení povinnosti veřejného činitele, kterého se měli dopustit tehdejší funkcionáři Místního národního výboru v Mistříně a Okresního národního výboru v Kyjově. Vinu konkrétních lidí však neprokázal.

Úřad prošetřoval rozsáhlou kauzu takzvané akce „kulak", která se v první polovině padesátých let týkala nezákonného postihu a vysídlování zemědělských rodin. „Cílem byla likvidace soukromě hospodařících zemědělců, zejména těch označovaných jako kulaci. Ke splnění bylo využíváno různých forem nátlaku, šikanování, trestů, neobjektivně vedených trestních a přestupkových řízení, včetně vysídlování celých rodin z míst jejich trvalých pobytů," uvedl vrchní komisař Petr Dyntera s tím, že tato akce postihla i Hlobílkovy.

Návrh na rehabilitaci podalo devět příbuzných, mezi kterými byly dvě dcery, pět vnoučat a dvě pravnoučata.