Státní zástupce uvedl seznam 28 lidí, kteří Čechmánkovi půjčili peníze nebo mu poskytli služby a materiál. Svým věřitelům se pak měl sportovec vyhýbat a přestat s nimi komunikovat, peněz se prý nakonec nedočkali. Někteří tak svůj dluh prodali.

Mezi poškozenými je například i hokejista Petr Čajánek, který měl Čechmánkovi svěřit sedm milionů korun pro bývalého advokáta Milana Holomka. Ten si ale v současné době odpykává za podvod a způsobenou škodu nejméně čtvrt miliardy korun devítiletý trest vězení. Čajánkovy peníze měl údajně zhodnotit. 

Bývalému brankáři Čechmánkovi měl také půjčit nemalé peníze – dva miliony korun – i další hokejista Miroslav Blaťák. „Peníze jsem mu půjčil na pivovar, rozhodně to nebylo pro advokáta Holomka,“ odpověděl Miroslav Blaťák na dotaz Deníku.

Exhokejista nejdříve odmítl u soudu vypovídat, později se vyjádřil k obžalobě. Bránil se tomu, že by podváděl. Tvrdil naopak, že podání insolvence na něj jej poškodilo a znemožnilo mu vyrovnat své závazky.

Krajský soud ve Zlíně. Ilustrační foto.
Případ hokejisty Romana Čechmánka míří před soud

„Kdybych chtěl podvádět, tak nepostupuji tak transparentně a neručím svým osobním majetkem, ale založil bych například s. r. o. Kdyby na mne nebyla vyhlášena insolvence, nestál bych tady. Vedení insolvence insolvenčním správcem považuji za naprosto neprofesionální. Musel jsem přihlížet, jak mi majetek utíká mezi prsty a mizí někde pryč,“ uvedl včera u soudu Roman Čechmánek. „Nikdy jsem nechtěl nikoho podvést a způsobit mu nějakou škodu. Můj majetek byl v době vyhlášení insolvence mnohonásobně vyšší než mé pohledávky,“ uvedl bývalý sportovec. 

Naznačil také, že za jeho likvidací stojí i insolvenční správce, který nepostupoval v zájmu věřitelů. Čechmánek podle svých slov do minipivovaru investoval 35 milionů korun. Ten nakonec insolvenční správce prodal „v dražbě“ jen jedinému zájemci za 7 milionů korun.

Ilustrační foto
Nezletilé sestry měl dle obžaloby znásilnit stejný mladík

Kromě minipivovaru stál hodně peněz Romana Čechmánka a hlavně jeho věřitelů i bytový dům v Holešově. Dostavby obou akcí vázly, tok peněz v průběhu stavební realizace vyschl. Přesto se věřitelé rozhodli s ním uzavřít splátkový kalendář. Podle šéfa stavebního dozoru na obou akcích Zdeňka Havla, který vypovídal u soudu, ale na to hokejista nereagoval. 

„Insolvenci si zavinil sám. Měl tam zástupce firem, kteří na něj čekali s tím, že přistoupí na jakýkoliv splátkový kalendář. Zareagoval tak, že s nimi nemá co jednat,“ přiblížil Zdeněk Havel.