BÝT SUPERHRDINOU. Přání stát se superhrdinou vyjádřil Dahlgren při sezeních s psycholožkou Beatou Mohammadi hned několikrát. „Aby se ho báli ostatní a překonal úzkosti, nebránil se ani představě stát se superzločincem. Argumentoval tím, že když bude nejvíc zlý ze všech, nemusel by se nikoho bát," popsala psycholožka jeho životní cíl.

NA DEALERY ŠEL 
S NOŽEM. U soudu v úterý znovu zazněl i příběh, kdy se Dahlgren ještě v Americe rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou. Jeho prvními oběťmi měli být drogoví dealeři. „Viděl to v jednom z filmů, kde hrdina zabíjí právě dealery. Jednou prostě sebral nůž a vyrazil je hledat," popsala Mohammadi.

Zabíjet chtěl opakovaně, 
v záchvatu vzteku se vydal vraždit i cyklisty, ale kvůli policii v okolí si to nedovolil. Kvůli ochraně zvířat v jižní Africe se zase rozhodl, že se tam odstěhuje a bude střílet pytláky. „Hlas v mé hlavě mi našeptával, že mám zabít i své rodiče," přiznal v úterý u soudu Dahlgren.

PŘEVTĚLENÍ ALEXANDRA. Podle dřívější výpovědi psychiatričky Mileny Zimulové se Dahlgren často ztotožňoval s historickými postavami. „Věřil, že je převtělením Alexandra Makedonského," popsala.

Zvláštní výběr životních vzorů potvrdila i psycholožka. „Vybírá si velmi rozporuplné vzory – jeho hrdinové, kteří zachraňovali svět, byli zabijáci a chovali se agresivně. Inspiroval ho třeba gladiátor, který dokázal pomstít svoji rodinu," potvrdila Mohammadi. Podle ní se Dahlgren viděl 
i v kultovní postavě Ramba, když snil o kariéře vojáka a chtěl být nejlepší na světě.

Rodinné vazby Dahlgrena
(pro zvětšení klikněte)

Proces s Kevinem Dahlgrenem. Infografika.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

V ČEM JSEM SELHAL? Snad nejdramatičtější chvíle celého jednání nastala, když se Dahlgren rozhodl druhého června poprvé promluvit. Soudní síň ztichla, když na otázku, jestli se bude chtít obžalovaný vyjádřit k výpovědi, místo typického ne odpověděl ano. „Řekla jste, že jsem nadprůměrně inteligentní, ale zároveň, že jsem selhal. Ptám se vás v čem?" konfrontoval psychiatričku Zimulovou Dahlgren.

Ta ze svého znaleckého posudku vybrala několik základních důvodů, proč k závěru došla. V první řadě to byla neschopnost navázat vztahy nebo si udržet práci. Potom měl podle ní Dahlgren i nereálné cíle, které nemohl splnit.

SOUBOJ NA PETROVĚ. Dahlgrena v Americe vyslýchala i FBI. Tam se poprvé vyjádřil k tomu, kdo podle něj rodinu zavraždil. „Šel jsem si v noci zaběhat a na Petrově jsem potkal rusky a rumunsky mluvící muže, kteří natáčeli porno. Rozeznal jsem pouze, když řekli příjmení mých příbuzných. Potom mě napadli," popsal Američan. Doma druhý den podle svých slov našel výhrůžný vzkaz i mrtvou rodinu.