Letos jihomoravští kriminalisté řešili zatím nejméně vražd v posledních sedmi letech. Většina pachatelů jednala v afektu. „Mezi další důležité faktory patří také prostředí, ve kterém se člověk pohybuje, zvlášť pokud mu není vštěpována úcta k druhému. Nejde to ovšem brát úplně univerzálně,“ zamyslel se nad důvody vražd brněnský psycholog Jiří Brančík.

Policistům se dlouhodobě daří případy řešit. V roce 2015 neobjasnili pouze jednu vraždu, loni vyřešili všechny. „V celém Jihomoravském kraji evidujeme za letošní rok celkem deset vražd. Jedna z nich nebyla prozatím objasněná,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková.

Vraždy v Jihomoravském kraji.Zdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Zlomený strom v Brně u domu v Bieblově ulici 22.
Řádění vichřice: lidé byli celý den bez proudu, rekordní počet zásahů hasičů

Důvod poklesu počtu vražd na jižní Moravě podle policie není možné jednoznačně určit. I když je v Brně těchto činů nejvíce, na pocit bezpečnosti řady Brňanů to vliv nemá. „Pocházím z Příbrami, v Brně studuji. Strach ve městě nemám. Jsem typ člověka, který žije převážně v noci. Bydlel jsem nějakou dobu v ulici Cejl, tam je to občas divoké, ale jinak se nebojím,“ řekl jedenadvacetiletý student Jan Budil.

Strach lidí v kraji vyvolal jeden z posledních případů, které policie řešila. Ve vlaku poblíž Bílovic nad Svitavou zastřelil cestující svého známého. Zbraň vyhodil z okna a utekl. „Ve vlaku zemřel po výstřelu z krátké zbraně osmatřicetiletý muž. Brněnským kriminalistům se v průběhu vyšetřování podařilo v krátké době vypátrat a zadržet devětatřicetiletého muže,“ sdělil k případu policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Některé letošní vraždy v kraji
• V únoru v brněnských Řečkovicích zabila žena svoji matku. Podle policie byla psychicky nemocná.
• V srpnu ve Zbýšově zabil muž důchodkyni, ukradl jí peníze a hned je utratil. Policisté ho zadrželi za půldruhého dne.
• V září ve vlaku z Brna do Adamova zastřelil muž známého. Policie ho dopadla. Událost několik hodin blokovala trať.

JOLANA HALALOVÁ

Netradiční prohlídka vrátila v sobotu večer návštěvníky vládní vily v brněnských Pisárkách o sto let zpátky do minulosti. Řešili detektivní případ.
Vraždila továrníkova manželka, zjistili návštěvníci-detektivové ve vile Stiassni