K hřbitovu v Poštorné přijela Ludmila Létalová na kole. Sesedla a zakroutila hlavou. „Je to drzost. Někteří už neví, co by," řekla Břeclavanka poté, co se dozvěděla, že někdo postříkal sprejem o pár metrů dál stojící obřadní síň. „Smrt čeká každého z nás, člověk by měl mít k takovým místům úctu," zakroutila hlavou nad vandalstvím.

Na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku jsou graffiti častější v městských ulicích, na zastávkách, vlacích či mostech. „Památku nebo obřadní síň posprejuje jen debil," reagoval na zprávu mladý muž, který má ke sprejerské subkultuře blízko. Chtěl zůstat v anonymitě, redakce ale jeho jméno zná.

V příhraničních regionech se počet poškozených fasád pohybuje ve stovkách případů ročně. Navíc zdaleka ne všechny se k policistům dostanou. „Pokud jde například o menší nápis, lidé nám to ani nedávají vědět," zmínila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

V Hodoníně se jeden z největších sprejerských ataků na církevní budovy z poslední doby uskutečnil na zdi fary stojící na náměstí. „V jeden večer někdo posprejoval také jižní stranu radnice. Vyšetřovala to policie, ale pachatele nezjistila. Jen na faře vznikla škoda asi pět tisíc korun," uvedl hodonínský děkan Josef Zouhar. V jiném případě, na který si pamatuje, se ale sprejera dopadnout podařilo. „Místní kluk z paneláku nám tady pošplíchal ze dvora zeď. Rodiče se přišli omluvit a škodu uhradili," dodal Zouhar. Podle něj je velmi těžké podobným událostem předcházet. Zato ve Veselí nad Moravou se podle velitele tamních strážníků Rostislava Praxe církevním objektům sprejeři spíše vyhýbají. „Řešili jsme například ukradené měděné okapy z kostelů, ale sprejerství si z poslední doby nevybavuji," sdělil Prax.

Řádili na Podluží. Dopadli je

V příhraničních regionech jižní Moravy policisté nedávno zadrželi a usvědčili čtyřiadvacetiletého mladíka a jeho dva kolegy. Společně řádili v několika obcích na Podluží. Škoda se přehoupla přes sto třicet tisíc korun. Nápisy se objevily na jednapadesáti budovách. Právě lidé nad hranicí dvaceti let jsou podle statistik nejčastějšími viníky popsaných a pomalovaných domů.

Zatímco Břeclav a Hodonín zkušenosti s poničeným duchovních budov zkušenosti mají, Znojmo dosud ne. „Může to však být jen otázka času, kdy to koho napadne," přikývl šéf znojemských strážníků Ivan Budín. Množství zjištěných běžných případů sprejerství se ve Znojmě pohybuje kolem deseti.

Většina rychle vytvořených nápisů má téměř nulovou uměleckou hodnotu, propracované graffiti ale patří mezi výtvarná díla.