O čtyřnohé přátele přišlo v posledních měsících hned několik majitelů. V regionu se totiž opět objevil travič. Veterinářka Hana Vičarová má podezření, že za otravami stojí s velkou pravděpodobností silně toxický pesticid, který se u nás již několik let nesmí používat, karbofuran. Dříve se využíval jako návnada na škodnou, jako jsou lišky, kuny či vydry.

„O víkendu jsme řešili případ otráveného psa, kterého dovezl majitel ze Sobůlek. Minulý víkend to byl zase případ z Moravského Písku. Otravy se tedy objevují v celém regionu. Pokud pes karbofuran požije, je extrémně nízká pravděpodobnost, že přežije," uvedla pro Hodonínský deník Rovnost veterinářka Hana Vičarová. Jak doplnila, otravy se začaly objevovat už vloni na podzim.

Informaci o výskytu travičství potvrdil i hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Jak sdělil, na policii se koncem února obrátil muž z Hodonína. „Nahlásil, že mu cizí osoba otrávila dva psy. Tím prvním byl vloni v létě rotvajler. Oznámil nám ale až ztrátu druhého psa, kterým byl uruguajský cimarron. Ohodnotil si ho na sto padesát tisíc," informoval Zámečník s tím, že policisté případ šetří jako poškození cizí věcii. Zatím proti neznámému pachateli.

Pokud traviče dopadnou, hrozí mu až jeden rok za mřížemi. Obecně se ale podle Zámečníka podobné případy hodnotí jako přestupek proti majetku, za který může pachatel dostat až patnáctitisícovou pokutu.

Klinické příznaky

Jestli jde opravdu o karbofuran, není zatím podle Vičarové stoprocentně jisté. Problém je totiž v tom, že majitelé uhynulých psů nenechávají provést pitvu.

O tom, že psi uhynuli po požití zakázané látky, ale podle veterinářky mohou svědčit klinické příznaky. „Když pes látku sežere, začne se třepat a jde do křečí, jako epileptik. Většinou ho uvedeme do spánku. I v něm má ale stále svalový třes. Důsledkem úmrtí je pak ochrnutí dýchacích svalů. Pokud se vyzvrací nebo má průjem, tak také může jít o otravu. Je to ale lepší příznak a nejspíš nejde o požití karbofuranu," vysvětlila veterinářka. Ta majitelům psů vzkazuje, aby si čtyřnohé miláčky při venčení dobře hlídali a nejlépe jim venku nasazovali náhubek.

O otravě psů slyšela i Lucie Smetanová z Hodonína. Při vycházkách se podle toho řídí. „Psa si venku hodně hlídám. Náš Jimmy chodí na vodítku a venku si dávám pozor, aby nic nesežral. To, že někdo dokáže psy trávit, je hrozné," myslí si Smetanová.

Veterinářka ale upozorňuje, že karbofuran je nebezpečný i pro lidi. „Člověk by na tuto látku neměl vůbec sahat. Extrémně citlivým jedincům může vadit už při vdechnutí," řekla Vičarová. Ta majitelům, kterým psi uhynou na otravu, doporučuje obrátit se právě na policii a podat trestní oznámení.

Stejný postup doporučují také členové České společnosti ornitologické. S otravou karbofuranem se setkávají především u dravců. „O víkendu nám turista oznámil otravu orla mořského, kterého našel v lužním lese u Mikulčic. Jde o dvouletý kus, který jsme odeslali na pitvu. Zatím tedy není jasné, jestli za otravou stál právě karbofuran, ale je to pravděpodobné," sdělil za Českou společnost ornitologickou David Horal.

Dravci podle něj mohou uhynout buď po požití otrávené návnady, nebo takzvanou sekundární otravou, kdy požijí mršinu, která se pesticidem sama otrávila.

Tu ale v Mikulčicích nenašli. „Proto je možné, že k otrávení orla mořského došlo na Slovensku, odkud přeletěl. I tam je sice karbofuran zakázaný, zásoby jsou ale v obou zemích tak velké, že vystačí na několik let," uzavřel Horal.

Karbofuran se používal jako pesticid v zemědělství.