Ještě hůř si počínala loni kyjovská rekordmanka. „Jela devětaosmdesát kilometrů v hodině, takže překročila rychlost o celých devětatřicet kilometrů," upozornila mluvčí kyjovské radnice Barbora Vajčnerová. Žena za volantem se tak jen o kilometr vyhnula tomu, aby si minimálně na půl roku od řízení odpočinula.

Podle ředitele strážníků v Hodoníně Jindřicha Vašíčka si policisté také v okresním městě letos posvítili na několik jedinců, kteří jeli v obci těsně pod osmdesátkou. „Nejčastěji překročí povolenou rychlost, když jedou mezi šedesátkou a sedmdesátkou. K úterý jsme za tento rok evidovali necelých sto padesát případů vyšší rychlosti," sdělil ředitel s tím, že v závěru roku toto číslo většinou přesáhne dvě stě padesát přestupků.

„Jelikož na měření potřebujeme alespoň tři lidi, tak se neprovádí každý den. Někdy je to dvakrát týdně, jindy méně," podotkl Vašíček. Nejčastěji si podle něj řidiči nedovoleně pospíší v Brněnské, Bratislavské, Marxově či Žižkově ulici, pak také u lázní a nemocnice.

V Kyjově nejčastěji odhalí překročení rychlostního limitu v Brandlově, Strážovské či Svatoborské ulici u Vendo parku. Ve Veselí kromě Kollárovy ulice svádí k rychlejšímu projetí také Hutník. „Jinak se ale na průjezdu zhustil provoz a v kolonách je rychlost nižší. Proto jsme se více zaměřili na centrum města, a to i na dodržování třicítky," popsal změnu velitel veselských strážníků.

Republikoví policisté ale v tomto roce oproti loňsku zaznamenali už téměř dvojnásobek překročení rychlosti na silnicích hodonínského okresu. Z 826 případů v roce 2014 na 1556 letos. „Rozdíl evidovaných přestupků je daný tím, že v letošním roce používáme nově dodaný radar se snadnější obsluhou a flexibilitou," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Podle něj nelze jednoznačně určit, které konkrétní silnice svádějí řidiče k rychlejší jízdě. „Vše se odvíjí od mnoha faktorů, jako jsou hustota provozu, stav silnice, povětrnostní podmínky nebo například denní doba, a jestli tam zrovna policisté měří," dodal Zámečník.

Ti, kteří překročí nejvyšší dovolenou rychlost, se dopouštějí přestupku. Pokud je to do dvaceti kilometrů v hodině v obci nebo o méně než třicet mimo, mohou očekávat pokutu do tisíce korun.