Nedělní dění na olympijských hrách v Pekingu ve velkém poznamenaly rozmary počasí. Za extrémní označil podmínky třeba český lyžař Kryštof Krýzl. A o mnoho lepší to nebylo ani na biatlonové trati.

Tam závodníkům a závodnicím komplikoval život mráz, sníh a vítr. V kombinaci s už tak náročnou olympijskou tratí to byl doslova boj.

Michal Krčmář z ČR.
Tohle byla biatlonová válka, řekl Krčmář k větrným podmínkám stíhačky

Vyprávět by mohla třeba norská výprava. Ta sice oslavovala třetí zlatou medaili Marte Oslbuové Röiselandové, o pár momentů později ale neměli seveřané na radostné křepčení ani pomyšlení.

„Ingrid Landmark Tandrevoldová bere bronz. Ne, je to Tiril?“ vykřikla komentátorka Discovery Ingrid Glomnesová. Pak nastal totální zmatek…

Do cíle se doploužila

Místo očekávané Ingrid Tandrevoldové totiž do cíle za svou krajankou a Elvirou Öbergovou dorazila na třetím místě Tiril Eckhoffová. Pětadvacetiletá Tandrevoldová dojela do cíle až na čtrnáctém místě. I když dojela… doslova se doploužila.

Do cílové rovinky vjížděla stále ještě v první desítce, v závěrečných metrech se před ní ale dostávala jedna závodnice za druhou. Výsledek? Čtrnácté místo.

Ten ale v tu chvíli nikoho nezajímal. Sotva Tandrevoldová projela cílem, zhroutila se totiž k zemi. Jako první se k ní vrhla francouzská soupeřka Julia Simonová, pak přispěchali i zdravotníci.

„Čekala jsem, že ji uvidím v cíli, ale ona tam nebyla,“ popisovala momenty po projetí cílem Eckhoffová.

Problémy se srdcem

Kolaps vyvolal o to větší strach, že právě norské závodnici byla před nedávnem po vyšetřeních diagnostikována srdeční arytmie.

Stály za problémy Tandrevoldové potíže se srdcem? Údajně ne.

„Ingrid nebyla ani chvíli v bezvědomí, byla ale velmi vyčerpaná,“ uvedl norský lékař Lars Kolsrud.

Marte Olsbuová Röiselandová z Norska.
Davidovou s Krčmářem zradila ve stíhačce střelba, Röiselandová má třetí zlato

Tandrevoldová se každopádně už pár hodin po závodu ozvala svým fanouškům na sociálních sítích. „Díky moc za všechny zprávy, které jsem dostala. Jste nejlepší. Budu bojovat dál,“ napsala závodnice.

„Bylo to dramatické, ale nejdůležitější je, že už je v pořádku,“ oddechla si Eckhoffová.

Lékaři Tandrevoldovou v následujících hodinách pečlivě sledovali. Poté rozhodli, že se rodačka z Baerumu, která se zhroutila už v cíli závodu ve sprintu, v Pekingu na start už nepostaví.