Předchozí
1 z 9
Další

Alergie mu uštědřila životní facku. Díky za ni, překvapivě říká Tkadlec

V Hodoníně se usadí v kavárně, objedná si espresso a dá se do vyprávění. Devětadvacetiletý Milan Tkadlec pocházející původně z vinařské obce Hovorany se až coby dospělý vyrovnává s vrozenou alergií, která mu změnila život a díky které nakonec rozjel vlastní byznys. Jeho tělo nesnáší laktózu. „Zjistil jsem to asi před sedmi lety. Předtím jsem problémy neřešil. Ke změně mě donutilo až to, že mi začalo být opravdu špatně,“ vypráví tmavovlasý muž.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Jeho rodina si dříve potrpěla na klasickou českou stravu. Spousta omáček. Spousta smetany. V lednici nechybělo kravské mléko ani jogurty. I kvůli Milanově alergii se jídelníček postupně měnil, ovšem loučení například se svíčkovou nebylo jednoduché. Už k dřívějším zažívacím problémům se navíc přidal razantní úbytek váhy. „Za rok jsem ztratil skoro čtrnáct kilo, což je hodně. Hlavně jsem nevěděl, co je příčinou. Začal jsem pátrat a vydal jsem se k lékařům. Měl jsem i strach, aby nešlo o něco vážnějšího,“ vzpomíná Milan Tkadlec, zatímco už mu pod nosem voní objednaná káva. Bez mléka.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Nápovědou pro vyšetřující zdravotníky byly potíže spojené právě s konzumací mléčných výrobků. Výsledky pak diagnózu potvrdily. V Milanově životě nastal obrat. Možná až překvapivě pozitivní. Mladý jihomoravan se kvůli omezení začal více zajímat o to, co jí. Více o sebe pečoval. Vyhledával zdravější stravu. „Ze začátku mi strašně chyběl sýr. Třeba pizzu jsem si bez něj neuměl představit. Po čase jsem si ale zvykl. Více jsem odboural živočišné výrobky a zjistil jsem, že je tělo vlastně nepotřebuje,“ líčí.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Problém však nastal s Milanovým koníčkem: posilováním. Svaly chtěly bílkoviny. „Byl jsem zvyklý na doplňování proteiny, ať už syrovátkovými nebo kaseinovými. To všechno je mléčná bílkovina, kterou jsem najednou nemohl. Před pěti šesti lety navíc ještě nebylo takové povědomí o neživočišných doplňcích stravy jako dnes,“ vzpomíná.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Alergie Milanovi změnila životní styl i obživu. Když totiž začal pátrat po alternativách klasických proteinů, objevil ty rostlinné. V té době se už věnoval byznysu v gastronomii, a tak se pustil do zkoušení. Až mu pod rukama vznikla vlastní receptura, díky které vybudoval novou firmu s vlajkovou značkou Balíček zdraví. Životním příběhem chce ukázat ostatním, že se své vášně nemusejí vzdávat ani když je osud lehce profackuje. „Sám si totiž vybavuju, jak pro mě kvůli cvičení byla změna náročná. Všichni kolem mě tehdy doplňovali bílkoviny z živočišných produktů a já jsem najednou nemohl.“

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Rozjezd jeho značky pro něj nastal ve vhodný čas, kdy se téma stravování stává pro společnost stále důležitějším. S pokorou přiznává, že jako kluk z Hovoran chce ve svém oboru vytáhnout nyní malou firmu mezi nejlepší. „Řada podniků se veze na veganské vlně, nebo spíš zdravé stravě vůbec. Velká spousta lidí chce najednou žít zdravě a navíc zodpovědně k planetě. Ve srovnání například s Německem nebo Amerikou, kde mají tamní firmy ohromný náskok, je u nás ale počet veganů ještě stále nízký. Za mě je to dobrý směr, živočišná strava bude stále více ustupovat,“ vypráví.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Specifický byznys rozjel před rokem a půl, do té doby si trh osahával a experimentoval. Přiznává, že v počátcích udělal několik chyb. Prodávat chtěl třeba mladý ječmen, což jak se smíchem říká… „Byla úplná blbost.“
S odstupem přibližně šesti let už ho mléčné výrobky nelákají. Se stále živými vzpomínkami na protestující tělo už nechce vyzkoušet například ani kozí sýr, který – jak zjistil po poradě s odborníky – by mu až tolik vadil nemusel. Potvrdit si to nehodlá. „Proč bych to dělal, když mi to může ublížit?“ ptá se.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

Stejně tak už nebude v budoucnu zjišťovat, zda ho s přibývajícím věkem alergie opustí. Momentálně ví, že problém trvá. Občas se mu totiž stane, že něco mléčného v restauracích nedopatřením pozře. „V Brně nebo Praze to komplikace není, ale v menších městech taková nabídka podniků není. Při práci dost cestuji. A když někam jedu, dopředu hledám veganské restaurace. V těch vím, že mi z jídla nebude zle. Teď ale sedíme v Hodoníně, kde naopak úplnou jistotu nemám nikde. Mléko nebo smetanu tady do jídla dávají skoro všude,“ zamýšlí se.

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek

I přes mnohdy složitou situaci se v současné době cítí skvěle. Má dostatek energie a s vyšším příjmem rostlinné stravy i lepší pocit. „Své alergii jsem nakonec vděčný, protože se stala odrazovým můstkem k úplně jinému životu. Kdyby jí nebylo, neměl bych firmu s tak – pro nynější svět - zajímavým zaměřením.“

Milan Tkadlec pocházející z Hovoran až v dospělosti zjistil, že je alergický na laktózu.Zdroj: Deník / Lukáš Ivánek