„Máme za sebou pět nejsložitějších týdnů v novodobé historii České republiky. Na začátku nikdo z nás nemohl očekávat, čemu budeme čelit. Jsem překvapený, jak v této kritické době čelíme epidemii společně. Jako jeden národ,“ uvedl Babiš v úvodu. Upozornil ale, že navzdory včasnému zachycení epidemie dosud Česko nemá vyhráno.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Vláda změnila některá nařízení: týkají se roušek či dovolené u zdravotníků

„Děláme vše pro to, abychom našim zdravotníkům vytvořili co nejlepší podmínky pro jejich náročnou, obětavou a rizikovou práci. Podařilo se nám zpomalit šíření epidemie a zabránit okamžitému přetížení našich nemocnic. Proto nesmíme přestat. A v žádném případě polevit,“ řekl premiér.

Základem v boji proti koronaviru je podle Babiše včasná identifikace nakažených, jejich kontaktů a zpomalení šíření nákazy. K tomu má dopomoci chytrá karanténa. „A to znamená testovat, testovat a znovu testovat. Až 20 tisíc lidí denně,“ prohlásil.

Zůstaňte doma

Babiš také znovu vyzval občany, aby i o Velikonocích dodržovali vládní nařízení o omezení pohybu či povinném nošení roušek. „Vím, že bude pěkně. Přesto ale prosím. Prosím vás všechny. Buďte doma. Užívejte si jen nejbližší kruh rodiny, dodržujte platná pravidla.  Noste roušky a dodržujte rozestupy. Zkrátka, chovejte se odpovědně. Je to nesmírně důležité pro nás pro všechny a celou zemi,“ řekl.

Lidé v rouškách - Ilustrační foto
Nejnovější změny v nařízení: ústupky u roušek i sportu. Ve hře je otevření hradů

„Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Je to opravdu nebezpečné, protože nemoc covid-19 může být infekční, i když nemáte příznaky. Nechoďte po městě nebo vesnici na koledu. Žádné hloučky nikde, u výdejních okének, na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky,“ pokračoval předseda vlády.

Zdůraznil také, že uvolnění pravidel pro užívání roušek na sportovištích neznamená, že lidé nemají zůstat ohleduplní. „Pokud běháte nebo jedete na kole mezi více lidmi, roušku používejte, buďte ohleduplní. Při sportu se aerosol šíří mnohem víc a mohli byste ohrozit okolí,“ upozornil. Každé porušení vládních nařízení podle něj může vrátit Česko o týdny nazpět a způsobit druhou vlnu epidemie.

Poděkování záchranářům i kamioňákům

Babiš ocenil také církev, která se koronavirové krizi přizpůsobila a přistoupila k pořádání bohoslužeb on-line. „Oceňuji a jsem rád, že kostely již v minulých týdnech uspořádaly online bohoslužby, které oslovily spoustu lidí a o Velikonocích jich bude ještě víc. Podívejte se na internet na Mše online na adresu www.mseonline.cz. Jsou tam nabídky mnoha přenosů bohoslužeb z celé naší země a každý si může vybrat.  I já se podívám,“ řekl premiér.

Ve svém projevu poděkoval všem, kteří v současné době bojují s koronavirem v první linii. Kromě zdravotníků, hasičů či policistů přitom zmínil i prodavačky v obchodech, pošťáky, kurýry, ale také řidiče kamionů, kteří zajišťují nezbytné zásobování.

Kvůli epidemii koronaviru platí o Velikonocích různá nařízení. Víte, jaká to jsou?
Přehled nařízení o Velikonocích: co se smí, nesmí, jak je to s návštěvami

„Minule jsem se vám snažil říct, že máme naději. Naději teď máme blízko a je mnohem silnější. K tomu máme i jasný plán, který vám představíme po Velikonocích. Rozvolňování nebude živelné. Bude samozřejmě řízené. Naše vláda bude chránit občany bez ohledu na jejich věk a zdravotní situaci. Na tom se nic nemění,“ uvedl Babiš.

„Rozhodující budou následující čtyři dny. První poločas boje s epidemií jsme vyhráli 1:0. Ale o celkovém vítězství se bude rozhodovat teď. Prosím, dejme to. Všichni,“ uzavřel.

Celý přepis premiérova projevu zde: