Bouřky se vyskytují v Česku od pondělí, kdy způsobily problémy hlavně na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Aktuální upozornění meteorologů před silnými bouřkami platí ode dneška do pátečního rána pro celou zemi s výjimkou Karlovarského a Ústeckého kraje. Pro Středočeský, Liberecký, Pardubický a Královéhradecký kraj přitom platí varování před velmi silnými bouřkami.

Víno a vinná réva, ilustrační foto
Vinaři a zemědělci na jižní Moravě sčítají škody po bouřkách. Půjdou do milionů

Dnes v noci mají silné bouřky postupovat podle meteorologů od jihozápadu, přičemž ve středních a severovýchodních Čechách mají být silnější než jinde. Naopak na severozápadě a východě Česka je podle ČHMÚ nejmenší pravděpodobnost výskytu silných bouřek.

"Ve velmi silných bouřkách čekáme úhrny srážek kolem 50 milimetrů, v silných bouřkách kolem 40 milimetrům. Bouřky budou během noci postupovat k severovýchodu a k ránu budou slábnout," uvedli meteorologové.

Hrozí rozvodnění menších toků

Ve čtvrtek večer a v noci na pátek se budou bouřky opět vyskytovat ojediněle na celém území kromě severozápadu Čech. Doprovodí je silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, kroupy a přívalový déšť. Postupně budou bouřky přecházet k severovýchodu až východu a pátek ráno zeslábnou.

Dolní Bojanovice zasáhla v pondělí v podvečer extrémní bouřka. Její následky místní odstraňují i následující den.
Hrůza v Bojanovicích. Vesnicí plavaly kontejnery, lidé budou bez úrody

Kvůli intenzivním srážkám se v jihozápadní polovině Čech mohou hladiny zejména menších toků rychle a výrazně zvednout. "Zejména v povodí Otavy, Mže, Střely, Rakovnického potoka, Lomnice a Skalice mohou vodní toky během zítřejšího (čtvrtečního) dopoledne překročit limity pro první povodňový stupeň. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky i druhý stupeň. Hladiny nejvíce zasažených menších toků mohou při kulminaci dosáhnout přechodně i stavu ohrožení," doplnili meteorologové.