„Česká jahoda chutná nejlépe. Je rozdíl oproti té, která se sem dováží z ciziny a kterou si zákazníci mohou po 12 měsíců v roce koupit v obchodním řetězci,“ uvedla spolumajitelka vraňanské jahodárny Dagmar Hančová. „Rozdíl poznáte na první skousnutí, první přičichnutí,“ prohlásila.

Sklizeň jahod na plantáži ve Svádově
Českých jahod bude málo. Polovinu úrody zničily mrazy

Obrovský zájem natrhat si jahody hned na začátku sezony je dán i tím, že letošní úroda bude oproti minulým letům velmi slabá, podle Hančové dokonce možná jen poloviční. Důvodem bylo až sedm mrazivých vln, které letos ovocnáře od konce března potrápily.

InfografikaZdroj: Deník„Někde bylo až kolem dvaceti mrazivých nocí nebo rán, kdy museli bojovat, aby uchránili svou úrodu,“ řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Mrazivé dny v první polovině května bývají součástí zdejšího klimatu již tradičně. Vrásky ovocnářům přidělávají zejména teplé zimy. „Vše začíná dříve rašit i kvést, prodlužuje se tak vegetační doba,“ vysvětlil Ludvík. Již rozkvetlé ovocné stromy a keře jsou však na mráz citlivější, než kdyby na květ ještě nenasadily.

Pěstitelé ovšem vzhledem k nízkým výkupním cenám ovoce na drahá technická opatření proti mrazu často nemají peníze. „Jsou to například protimrazové závlahy, které jsou velmi náročné na zdroje vody. Na mnoha místech je ani nemáme,“ uvedl Ludvík.

Sklizeň jahod na plantáži ve Svádově
Sezonní dělníci nemohli na jahody do Svádova dorazit. Nahradili je studenti

Možností je také rovněž nákladné ohřívání sadů. „S výjimkou mobilních strojů na ohřívání navíc tyto věci nejsou podporovány z dotačních titulů,“ dodal Ludvík.