Denní přírůstek nových případů nákazy tak ve srovnání s předchozím týdnem opět roste, v neděli se mírně snížil. Od počátku epidemie loni v březnu statistika eviduje 1,045 milionu případů nákazy, 932 156 lidí se vyléčilo. Antigenních i PCR testů bylo v pondělí provedeno méně než před týdnem, testy PCR nákazu prokázaly u 27,6 procenta testovaných.

Ve srovnání s předchozím pondělkem je v nemocnicích zhruba o 200 pacientů s covidem-19 méně, lidí s vážným průběhem nemoci přibylo asi o 20. Statistiky ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, v nemocnicích přitom dál zůstávají. Podle ministerstva zdravotnictví jsou tak nemocnice na hraně svých kapacit a vláda se kvůli tomu zatím nechystá zmírňovat opatření proti šíření nákazy.

PŘEHLEDNĚ: Větší podpora podnikatelů i lidí v karanténě. Co vše schválila vláda

Úmrtí s covidem-19 zhruba od konce loňska přibývá víc než sto denně, každý týden se jejich počet zvýší zhruba o tisíc. Za neděli jich ministerstvo hlásí zatím 107 a za pondělí 67, zpětně ale počty obvykle rostou.

Nejrychleji se nákaza nadále šíří na Trutnovsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 1210 případů koronaviru.

Nad tisíc je tento údaj ještě na Sokolovsku a Chebsku, odkud se kvůli přetížení nemocnic pacienti musejí převážet do jiných částí ČR. Relativně nejlepší je situace na Jesenicku, kde evidují za poslední týden 108 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Dávek očkování, které v Česku začalo 27. prosince, zdravotníci zatím aplikovali 365 712, za pondělí jich bylo zhruba 13 tisíc. Potřebnou druhou dávku dosud obdrželo 105.097 lidí, asi desetina z nich v pondělí. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci, pracovníci a klienti sociálních zařízení a senioři nad 80 let. V Česku jsou zatím podívány vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, očkování látkou od firmy AstraZeneca, jejíž distribuce v ČR začala v pondělí, se zatím ve zveřejněné statistice neobjevilo.

Index na čtvrtém stupni

Index se dál drží ve čtvrtém stupni rizika, opatření proti šíření epidemie v Česku ale odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá.

Reprodukční číslo se proti pondělku snížilo o jednu setinu. Pokud je nad hodnotou jedna, epidemie zrychluje. Vyšší než jedna je číslo s výjimkou jednoho dne od začátku února.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Vláda se nechce vzdávat moci, proto trvá na nouzovém stavu, říká odborník

Z dalších tří ukazatelů, které mají spolu s reprodukčním číslem vliv na hodnotu indexu, se opět mírně zhoršil průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Zvyšuje se už týden, na počet bodů, které přidává do indexu, to zatím nemělo vliv. Nižší než v pondělí je naopak čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Také tyto změny nebyly tak výrazné, aby se projevily na hodnotě indexu.

Situace se nelepší

Čtvrtému stupni opatření proti šíření nákazy index PES nepřetržitě odpovídá od poloviny ledna, zatím 27 dní, nadále ale platí opatření pro nejpřísnější pátý stupeň. Původně se indexem měla vláda řídit při vyhlašování restrikcí a případném uvolňování, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale předminulý týden řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam.

Situace s epidemií se podle Blatného nelepší, protiepidemická opatření přestala fungovat a rozhodující je uvolnit nemocnice, které jsou kvůli pacientům s nemocí covid-19 na hraně kapacit. K omezení pohybu mezi kraji, o kterém Blatný mluvil jako o jedné z možností, jak utlumit šíření epidemie, vláda v pondělí nepřistoupila.