Daňový balíček obsahuje mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb z příjmu 15 a 23 procent. Zemanovi vadí pozměňovací návrh Pirátů, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Podle Zemana předpis výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje senátorům, aby při úpravu slevy na poplatníka zrušili.

Miloš Zeman a Alena Schillerová
Prezidentovo veto? Schillerová chce se Zemanem znovu jednat o daňovém balíčku

Hamáček řekl, že Zemanovi představil svůj návrh úprav daňového balíčku. ČSSD prosazuje sazby 19 a 23 procent a zvýšení slevy na poplatníka z 24.840 na 30 tisíc korun. "Prezident mě ujistil, že platí, že pokud by Sněmovna setrvala na původním znění, tak je připraven návrh zákona vetovat," uvedl Hamáček.

Znepokojení nad covidem

S prezidentem hovořil i o epidemii. "Prezident vyjádřil jisté znepokojení, že pokles epidemie se do jisté míry zastavil," uvedl Hamáček. Diskutovali také o výhledu do budoucna. "Hodně času jsme věnovali vakcinaci. Jak prezident, tak vláda zastávají názor, že tím řešením, které by mělo podstatným způsobem vyřešit situaci, je nasazení vakcíny a proočkování obyvatel," řekl.

Zeman se podle něj zajímal o to, zda kabinet má připravenou kampaň, ve které bude očkování propagovat. "Neumím si představit, že by nebyla," uvedl.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 v Praze
Jednání o rozpočtu: Poslanci navrhli přesuny více než čtvrt bilionu korun

Vakcinace podle něj bude mimořádně náročný projekt, který bude vyžadovat několik desítek tisíc očkování denně. "Bude to muset doprovázet adekvátní osvětová kampaň a budeme muset bojovat s dezinformacemi," řekl Hamáček.

Prezident podle Hamáčka podpořil boj vlády s koronavirovou epidemií. "Já na všech jednáních v době covidové, kde jsem byl s panem prezidentem, cítil velkou podporu pro boj vlády a ta opatření. I dnes tu podporu vyjádřil a já mu za to děkuji," řekl.