Zjednodušené reprodukční číslo dnes kleslo na 0,89, při hodnotě pod 1 epidemie zpomaluje. Další tři parametry ovlivňující hodnotu indexu se ale zhoršily, ke zvýšení skóre to zatím nevede. Zhoršila se zejména nákaza mezi seniory a počet nových případů za posledních 14 dnů.

Pokud index po poklesu v nižším stupni rizik setrvá sedm dnů, měla by vláda posuzovat případné zmírnění opatření. Toto pravidlo má ale pouze orientační funkci. Údaje z posledních dní navíc nejsou podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodilo výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař.

Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39 tisíc testů, na Štědrý den už jen 10 tisíc a v dalších dvou dnech kolem 8000. V neděli se počet testů opět přiblížil k 10 tisíc.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem přes 674 tisíc případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí v Česku asi 97 tisíc lidí, v nemocnicích je 4,8 procenta z nich. Počet hospitalizovaných v neděli stoupl o dvě stovky na 4626, z nichž 668 lidí je ve vážném stavu.

Index PES na čtvrtém stupni ve většině krajů

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 11 152 lidí s covidem-19. V posledních dnech se počty úmrtí za den pohybovaly kolem 90. Za neděli eviduje ministerstvo zatím 53 úmrtí a za sobotu 95, ale počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně upravuje.

V naprosté většině krajů je index PES na úrovni čtvrtého stupně od neděle. Ještě v sobotu byla většina krajů v pátém stupni. Moravskoslezský kraj se dnes vrátil do pátého stupně, protože si připsal čtyři body za zhoršení počtu nově nakažených seniorů nad 65 let na 100 tisíc obyvatel. Tři kraje dělí od pátého stupně jeden bod, jde o Liberecký, Královéhradecký a Zlínský.

Státní maturita na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti stavebním v Kolíně.
Přijímačky za koronaviru. Maturity a zkoušky budou převážně v režii škol

Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šíří na Rychnovsku a Opavsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo zhruba 622 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejnižší je skóre nadále v Praze, která s 61 body zůstává na spodní hranici čtvrtého stupně.

Jedinou cestou, jak se ze současné epidemické situace dostat a ochránit životy lidí, je podle lékařů a politiků očkování. To začalo v Česku v neděli. Lidé mohou pomoci snížit riziko nákazy také tím, že budou nadále dodržovat pravidlo 3R, tedy nošení roušek, dezinfikování rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.