Nové šéfy loni získalo několik významných soudů. Předsedou Nejvyššího soudu ČR prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Angyalossyho, ačkoli ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) doporučovala místopředsedu Mezinárodního trestního tribunálu Roberta Fremra. V čele Vrchního soudu v Praze stanul Luboš Dörfl.

Rok s ministryní

Nástup Marie Benešové do funkce kritizoval spolek Milion chvilek pro demokracii, ale loni se jeho obavy nepotvrdily. Pavel Zeman zůstal nejvyšším státním zástupcema pozici si udržela i vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová, kterou ministryně Benešová nemá ráda a jakmile se objeví příležitost, zahrne ji kritikou, jako třeba v případě údajného úniku informací ze spisu trestně stíhaného soudce Zdeňka Sováka.

Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů České republiky Martin Kuba
Hejtman Martin Kuba: O úspěchu očkování nerozhodne ministr, ale kraje

Benešová také pohnula legislativou, když předložila několik protikorupčních norem, jako je zákon o lobbingu nebo o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. O politický zářez se zasloužila výrokem, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský bude usilovat o prezidentský úřad, ačkoliv on sám to popírá. Méně dbala o čistý štít právního státu, když bez známky pochyb vždy stála za premiérem Andrejem Babišem a nevyjadřovala se k jeho střetu zájmů potvrzeném Evropskou komisí.