Jak je to možné? Důvodem je plánovaný zákaz klecových chovů. Chovatelé kvůli němu postupně přecházejí od klecí k volným chovům. Ke konci loňského roku jich v Česku bylo 35 procent, oproti předchozímu roku jich tak přibylo 11 procentních bodů. „Tento trend bude i nadále zrychlovat, aby chovatelé vyhověli zákazu klecových chovů od roku 2027,“ uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Bílá vajíčka totiž snášejí slepice, které jsou vhodnější na chov ve volném prostoru. Ty snášející hnědá vajíčka byly naopak dlouhodobě vyšlechtěné na to, aby byly co nejklidnější a zůstávaly v klecích na jednom místě. „Je velký problém, naučit je pohybovat se ve voliérách,“ uvedl místopředseda České drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský.

České domácnosti si v koronavirové pandemii musí utahovat opasky.
Utahování opasků. České domácnosti bojují se ztrátou příjmů, ukázal průzkum

Větší zájem o bílá vejce než jindy v těchto dnech potvrzují také obchodníci. „Zákazníci kvůli zdobení vajíček více poptávají bílá vejce, proto je v tomto čase pravidelně zařazujeme do naší nabídky,“ uvedlo pro Deník tiskové oddělení řetězce Albert.

Chovatelé nyní za běžná vejce dostávají zhruba 1,80 koruny, za podestýlková vejce z hal asi dvě koruny za kus. „Kolik si na tom přirazí řetězce, je věc každého z nich,“ konstatoval Mlázovský. Z letáků slevových akcí maloobchodních řetězců je zřejmé, že v některých supermarketech zákazníci nyní koupí nejlevnější vajíčka za méně než dvě koruny.

V zemědělském sektoru se nyní v Česku chová přes pět milionů nosnic, z toho více než milion snáší právě bílá vejce. Další čtyři miliony připadají na domácí hospodářství. V klecových chovech se nyní stále chová bezmála 65 procent drůbeže. Na chovy s výběhem připadá pouhé jedno procento, na biochovy jen půl procenta. V produkci vajec je země soběstačná z 82,7 procenta. Loni průměrný Čech spotřeboval 263 vajec.

Kachní nouze

Zatímco o bílá slepičí vajíčka nebude nouze, horší to zřejmě za pár týdnů bude s vejci kachními a také s kachním masem. V Česku se totiž chová asi 760 tisíc kachen, a jeden z jejich nejdůležitějších chovů minulý týden zachvátila obávaná ptačí chřipka. „Od pondělí se v tomto ohnisku utrácí kolem 50 tisíc rodičů,“ uvedla Dlouhá. V následujících měsících proto očekává nedostatek kachen. „Zákazník se bude muset spolehnout na zahraniční produkci,“ konstatovala.

Kácení stromů napadených kůrovcem.
Vláha zbrzdí nástup kůrovce. Podle lesníků ale kalamita pokračuje

Producenti drůbeže zdůrazňují, že tuzemské výrobky jsou vzhledem k ostražité kontrole ze strany veterinářů kvalitnější než levnější zahraniční zboží. Již v letošním roce by zákazníky k nakupování vajec a drůbežího masa od českých chovatelů měl přesvědčit nový režim kvality jakosti Q CZ. Bude jej smět používat výrobce, který například krmí drůbež kvalitní krmnou směsí a jenž nepoužívá preventivně antibiotika.

„Pro spotřebitele bude toto označení jasným signálem, že se jedná o bezpečné a velmi kvalitní produkty,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal. „Po mnoha případech, kdy byl v importovaných produktech z drůbeže zaznamenán výskyt bakterie salmonely, bude pro spotřebitele označení režimu jakosti Q CZ vodítkem pro lepší orientaci,“ dodal Doležal.