Nárůst případů covidu-19 tento týden značně kolísal. V pondělí přibylo 111 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Příčinou bylo podle epidemiologů ohnisko nákazy mezi horníky OKD na Karvinsku. V úterý nárůst zpomalil na 61 případů, ale ve středu opět stoupl na 74.

Mikrobiologická laboratoř, výzkum - ilustrační foto
Vakcína proti koronaviru v rekordním čase? Mezi vědci sílí optimismus

 Ve středu vzrostl i podíl případů covidu-19 na počtu testů podle revidovaných údajů z úterních 0,73 procenta na 0,98 procenta. Ve čtvrtek podíl klesl o více než polovinu, a dostal se tak na stejnou úroveň, jako měl naposledy 2. května. Množství testů ve čtvrtek oproti středě mírně kleslo na 7149.

Od pondělí stále narůstá v Česku množství aktuálně nemocných, které představuje počet potvrzených případů nákazy koronavirem po odečtení vyléčených a zemřelých. Počet aktuálně nemocných předtím asi od poloviny dubna, kdy činil zhruba 4800 lidí, vytrvale klesal. Do neděle 17. května se tak snížil na 2372. V tomto týdnu však postupně opět vzrostl až na dnešních 2519.

V nemocnicích se nyní podle ministerstva léčí 150 lidí s covidem-19 a asi třicítka z nich je ve vážném stavu.

Za dnešek zatím podle údajů ministerstva k 09:00 přibyly jen tři nové potvrzené případy nákazy koronavirem. Je jich tak celkem 8757. Počet vyléčených a zemřelých zatím dnes stagnoval.

Nejvíce dosud potvrzených případů nákazy je v Praze, a to 2015. V hlavním městě je navíc i největší podíl případů nákazy na počet obyvatel. Na sto tisíc obyvatel Prahy připadá zhruba 155 evidovaných případů. Naopak v jižních Čechách se podíl drží na přibližně 28 nakažených na sto tisíc obyvatel, což je nejméně v Česku.

Hranice v Orlickém Záhoří
OBRAZEM: Život na hranicích? Turisté z Polska tu chybí, říkají místní