Podíl případů koronaviru mezi testovanými v úterý vystoupal na nový rekord 34,4 procenta. Údaj naznačuje, že v populaci je mnohem víc infikovaných, než se podaří odhalit. Testů bylo v úterý po čtyřech dnech opět víc než 45 tisíc, podobně jako ve třech všedních dnech minulého týdne, ze kterého pochází i maximum 46 390 testů zaznamenané ve čtvrtek.

Úmrtí s koronavirem přibývalo od minulé středy každodenně víc než sto. Za úterý nyní ministerstvo uvádí 98 zemřelých, čísla se ale obvykle při pozdějších aktualizacích zvyšují. Dosud nejvíc pacientů v jeden den zemřelo v pondělí, bylo jich 139. Nedělních 125 úmrtí s covidem-19 je dosavadní druhý nejvyšší počet.

V úterý počet potvrzených nákaz stoupl o 15 663, což bylo zhruba o 400 víc než dosavadní denní rekord z minulého pátku. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že číslo naznačuje zpomalení šíření epidemie.

Cestující v tramvaji v Drážďanech
Saská ministryně by chtěla omezit styk s Českem. Lidé tam jezdí na nákupy

Hamáček: Není to úplně špatná zpráva

"Těch 15 tisíc není úplně špatná zpráva, jakkoliv to je rekord," řekl dnes Hamáček v Českém rozhlasu Radiožurnálu. Virus má podle něj svou setrvačnost, a pokud se denní přírůstky podaří stabilizovat v průměru na 14 tisících až 19 tisících případů, mohly by po polovině listopadu začít klesat. Odkázal na modely, které má k dispozici vláda. "Musíme vydržet ještě nějakých 14 dní a musíme být připraveni, že ještě budou padat rekordní čísla," podotkl.

S hodnocením, zda epidemie brzdí, by Hamáček počkal do konce tohoto týdne. Pokud by to tak bylo, vláda už by podle něj opatření masivně zpřísňovat nemusela. "Pokud by se ukázalo, že to nefunguje, že by tady bylo v pátek 25 tisíc případů, tak by to bylo na vážné zamyšlení," dodal. Bez zbrzdění bude nutné opatření přehodnotit, vláda by musela začít vypínat některé sektory ekonomiky, jako tomu bylo v Izraeli, uvedl.

Roušky jsou povinné i v ulicích měst a obcí.
Vláda chce prodloužit nouzový stav až do prosince. Děti se zatím do škol nevrátí

Poslední zveřejněné modely pracují s daty do 24. října. Uvažované počty kolem 20 tisíc pozitivně testovaných v polovině listopadu odpovídají reprodukčnímu číslu zhruba 1,1. Tento údaj uvádí průměrný počet dalších osob, které se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. V současné době je asi 1,36. Výraznější zmírnění přísných opatření se dá podle končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) očekávat při jeho poklesu pod 0,8 nebo 1000 nových případů za den.

Limity modelování

Prymula i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek upozorňují na limity modelování podle počtu pozitivně testovaných kvůli vysokému záchytu pozitivních testů ze všech provedených. Prymula uvedl, že reálné počty mohou být i násobně vyšší. V pondělí odhadl počet akutálně nakažených až k půl milionu.

Počet potvrzených případů nákazy mezi testovanými sice po šesti dnech v pondělí klesl pod 30 procent, takto vysoký podíl ale stále naznačuje, že v populaci je mnohem víc infikovaných, než hygienici odhalí. V pondělí testů ubylo k 35 tisíc, ve všedních dnech minulého týdne jich laboratoře provedly i přes 46 tisíc. Úterní počet testovaných ministerstvo oznámí dnes večer.

Nejvýrazněji se vir šíří na Vsetínsku

Nejvýrazněji se v posledním týdnu nákaza šířila na Vsetínsku, kde na 100 tisíc obyvatel hygienici zaznamenali zhruba 1090 případů koronaviru. Následuje Benešovsko s 1054 a Přerovsko s 1039 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. V ostatních okresech je tento údaj pod tisíc, nejnižší zhruba 307 zůstává na Chebsku.

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) o víkendu uvedl, že bude potřeba dále zpřísnit opatření proti koronaviru, pokud úterní denní přírůstek nakažených neklesne proti číslům ze čtvrtku a pátku minulého týdne. To se nestalo, vláda ale omezení přitvrdila už na svém pondělním jednání.

Představitelé státu včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes při příležitosti výročí vzniku samostatného státu znovu vyzývali občany, aby dodržovali opatření vyhlášená vládou proti šíření koronaviru. Stát je postupně zpřísňuje ve snaze zabránit překročení kapacity nemocnic.

Lidé v rouškách, dodržování vládních opatření. Ostrava 21. října 2020
PŘEHLEDNĚ: Od středy platí nová přísnější opatření. Co policie bude kontrolovat?

Ode dneška tak lidé nesmějí vycházet před 04:59 a po 21:00. Povolené jsou v tuto dobu jen cesty za prací, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo venčení psa v blízkosti bydliště.

Obchody se základními potřebami, které vláda nechala otevřené, musejí nově až na výjimky zavřít mezi 20:00 a 05:00 a v neděli na celý den. Omezené jsou farmářské trhy. Úřady i firmy mají nařídit práci z domova, pokud je to možné.

V úterý se kabinet rozhodl požádat poslance o prodloužení nouzového stavu o měsíc do 3. prosince. Cílem je mimo jiné to, aby současná vládní protiepidemická opatření mohla platit i nadále.