Denní nárůsty počtu případů covidu-19 klesají postupně od začátku března, kdy dosahovaly téměř 17 tisíc. Pod dvě tisícovky za všední den se nárůst dostal ve středu 5. května, nyní už je počet pod jedním tisícem.

O víkendech se už počty nově nakažených v posledních týdnech dostaly pod 1000, ale během víkendů se mnohem méně testuje. Počet testů za středu ministerstvo zatím nezveřejnilo. Dále klesá i denní počet zemřelých s potvrzenou nákazou. V posledních dnech umírá do 20 pacientů denně, pod padesátkou se počet drží od 29. dubna, pod stovkou od 11. dubna.

V českých nemocnicích bylo ke dnešnímu ránu volných 6183 standardních lůžek s kyslíkem, 27 procent z jejich celkového počtu. Neobsazených lůžek s umělou plicní ventilací bylo 657, tedy 29 procent.

Počet případů covidu na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, zásadní ukazatel pro rozvolňování, dál klesá. K dnešku se snížil na 58, což je o pět méně než ve středu.

Hlavní epidemiolog IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal
Babiš chce dál spolupracovat s členy MeSES. O jejich rady stojí i kraje

Z krajů jsou na tom nejlépe Karlovarský a Královéhradecký, kde připadá na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní 25 případů covidu. Naopak nejvyšší počet nových nákaz má v přepočtu Moravskoslezský kraj, a to 87, následuje Zlínský kraj s 81 případy.

Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, se druhý den drží na 0,79. Hodnota pod jednou ukazuje na zpomalování šíření, pod jednou je číslo R nepřetržitě od půlky dubna.