Nejvyšší je nyní počet případů nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní v Jihočeském kraji s 38 případy a nejnižší v Karlovarském kraji, kde je pod pěti. Ministerstvo zdravotnictví v minulosti plánovalo zmírňovat protiepidemická opatření podle balíčků, u kterých jednou z hranic bylo 25 případů za sedm dní na sto tisíc obyvatel.

Nad touto hranicí je kromě Jihočeského ještě Liberecký kraj s 26 případy. Okresů je nad tímto údajem 17, přičemž nejhorší situace je na Českokrumlovsku s 86 případy v tomto přepočtu. Následuje Českobudějovicko a Prachaticko, které jsou nad 60.

Muž a žena s respirátory na ochranu proti koronaviru stojí 14. března 2021 na nástupišti metra v Praze
Roušky místo respirátorů: Vojtěch předpokládá uvolnění od 1. července

Díky ustupování epidemie mohla vláda tento týden zmírnit další opatření. Od úterý se tak může ve většině českých škol učit bez roušek, povinnost zůstala pouze v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji. K prokázání bezinfekčnosti od úterka všude platí všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Vláda také zvýšila limit pro počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) požádal v úterý ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby přehodnotil pokyn ohledně nošení roušek ve školách a rozhodovalo se o nich po okresech, nikoli po krajích. Podle ministra ale lze na úroveň okresů jít v případě, že se situace bude dál zlepšovat. Teď je podle něj problematická asi dvacítka okresů, až jich bude kolem pěti, lze jít podle něj na úroveň okresů.

Reprodukční číslo kleslo 

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku mírně snížilo na 0,83. V úterý bylo na 0,84. Drží se ale stále výrazně pod hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zpomaluje.

Dětský tábor
Děti na táborech se budou muset testovat každý týden. Organizátoři žádají změnu

Od prvních případů koronaviru loni v březnu se nákaza dosud v Česku prokázala u víc než 1,66 milionu lidí, s covidem-19 dosud zemřelo 30 202 nemocných. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se ve čtvrté vlně epidemie v Česku dostaly téměř na 17 tisíc. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. V březnu s nemocí za den zemřelo až kolem dvou stovek lidí, od předminulého pátku se denní počet úmrtí drží pod deseti. V úterý zemřeli dva lidé, údaj se ale může zpětně změnit.

Očkování proti covidu v úterý dostalo přes 111 tisíc lidí, počet podaných dávek tak překročil šest milionů. Dokončené očkování má 17,3 procenta obyvatel Česka, celkem se očkování účastní 49 procent lidí. 

Očkování se účastní 49 procent Čechů 

Úterních 111 024 dávek očkování proti covidu-19 bylo zhruba o 7300 víc než před týdnem. Více než 110 tisíc dávek za den zdravotníci v Česku rozdali zatím pětkrát. Očkovacích dávek bylo dosud v Česku aplikováno 6 099 710, u většiny používaných vakcín jsou k plnému naočkování potřeba dvě dávky. Dokončené očkování má 1 852 757 lidí, což je 17,3 procenta z 10,7 milionu obyvatel Česka. Z populace 16+ to představuje 20,9 procenta.

Alespoň jednu dávku dostalo v Česku 4,3 milionu lidí, tedy 40,2 procenta všech obyvatel. Rezervaci termínu očkování má téměř 440 tisíc lidí a téměř půl milionu lidí je registrováno a čeká na termín očkování. Celkem se tedy očkování podle informací ministerstva účastní 5,243 milionu lidí, což je 49 procent všech obyvatel.