V uplynulém týdnu prokázaly laboratoře pozitivitu u více než 66 400 lidí. V mezitýdenním srovnání to bylo o 13.000 případů více. Přestože epidemie v zemi sílí, není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) Česko ale v situaci, kdy muselo přijímat drakonická opatření. Přijmout by se podle něj musela, pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči. Podle něj nemocnice ještě mají nějakou, byť minimální, kapacitu.

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Tváří epidemie by mohl být Smejkal, míní Babiš. Epidemiolog: Slyším o tom prvně

K dnešnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných 14 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných 157 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici zhruba 730. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

V neděli bylo v nemocnicích podle aktuálních statistik ministerstva 6049 lidí s covidem, téměř o 100 více než v sobotu. V pracovní dny minulého týdne se počty hospitalizovaných pohybovaly zhruba mezi 6300 až 6450. Ve vážném stavu bylo v neděli 1263 pacientů, asi o desítku méně než v sobotu. Ve čtvrtek byl přitom jejich počet rekordní za celou dobu epidemie, stoupl na 1288.

Reprodukční číslo pokleslo

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie po šesti dnech růstu kleslo na 1,16 z předchozích 1,19. Z ukazatelů, z kterých se v Česku vypočítává rizikové skóre PES, se zlepšil ještě podíl hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. 

Index PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, je k dnešku na 75 bodech. Těsně je tak ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. V neděli byl protiepidemický index po zpětné úpravě dat na hodnotě 80 bodů, tedy v nepřísnějším stupni. Za poklesem o pět bodů je snížení podílu hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici, pod 45 procent.

Průměrný počet nově nakažených covidem-19 na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní roste setrvale od začátku února, nyní je 1118. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory stoupl k dnešku na 808, zvyšuje se od poloviny února. Poslední zhoršení těchto ukazatelů ale vliv na bodové hodnocení indexu nemělo, stejně jako pokles reprodukčního čísla.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Situace není dobrá, upozornil Blatný. Přijít mohou i drastická opatření

Protiepidemický systém PES představilo ministerstvo v polovině loňského listopadu. Je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle bodového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Na každý stupeň rizika jsou navázána konkrétní opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale na konci ledna řekl, že index PES už není pro určování opatření relevantní. Klíčové je podle něj uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku nákaza koronavirem prokázala zhruba u 1,157 milionu lidí, počet vyléčených přesáhl 1,017 milionu. Počet aktivních případů dál roste, v současné době se s nákazou potýká více než 120 tisíc lidí, nejvíce od loňského října. Zemřelých s covidem-19 eviduje ministerstvo 19 330.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Do očkování se zapojí i praktičtí lékaři. Od března budou moci vypisovat termíny

Nejhorší situace je nadále na Tachovsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 1349 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje zavřené Sokolovsko s 1222 případy. Přes 1000 nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden má ještě okres Karlovy Vary. V zavřeném Chebsku a Trutnovsku už v minulých dnech klesl počet pod 1000.

Očkování v Česku

Od 27. prosince se v Česku proti novému koronaviru očkuje. Podle premiéra Andreje Babiše dostalo Česko dosud 730.460 vakcín. Uvedl to v neděli ve videu zveřejněném na sociálních sítích. K nedělnímu večeru zdravotníci aplikovali 545 381 dávek vakcíny, obě potřebné dávky zatím dostalo 207.552 lidí. V neděli se podalo 1904 dávek vakcín, asi 400 méně před týdnem.

Téměř 93 procent dosud podaných dávek bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví očkování od společností Pfizer/BioNTech. Následuje vakcína od společnosti Moderna s podílem 5,4 procenta. Očkovací látku od AstraZenecy aplikovali zdravotníci zatím ve 8768 případech, což představuje 1,6 procenta ze všech dosavadních dávek.