Nemocnice v Česku se kvůli epidemii covidu-19 potýkají s nedostatkem lůžek. Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, takže celkové počty obsazených lůžek jsou vyšší. Třeba ze zhruba 4000 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO v Česku je nyní volných jen 595, tedy asi 14 procent.

Z 21 tisíc standardních lůžek s kyslíkem je volná méně než čtvrtina. Také z 2320 přístrojů pro umělou plicní ventilaci je využita naprostá většina, volných je jen 28 procent.

Vakcína proti koronaviru v Česku. Jedním z míst, kde očkování probíhá, je Očkovací centrum na Černé louce v Ostravě.
Česko brzdí pomalé očkování: Data ukazují, že kulháme za Slovenskem i Polskem

Počty volných lůžek a přístrojů v posledních týdnech vytrvale klesají. Ještě na konci ledna bylo třeba obsazeno asi 3100 lůžek na JIP a ARO, kdežto v pondělí už přes 3400. Standardních lůžek s kyslíkem bylo 31. ledna obsazeno zhruba 15 150, zatímco v pondělí téměř 16 tisíc.

Od 1. března loňského roku, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno už přibližně 1,25 milionu případů covidu-19. Aktuálně je v zemi nemocných asi 149 tisíc. Od začátku epidemie zemřelo 20 701 lidí s covidem-19.

Nejvíce se v současnosti covid-19 šíří na Tachovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 1507 nakažených. V naprosté většině ostatních okresů byly počty případů za týden v řádu stovek.

Očkování v Česku

Od konce loňského prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Podáno bylo od té doby k pondělnímu večeru přes 674 tisíc dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo asi 243 tisíc lidí. Za pondělí bylo podáno 18 852 dávek, což je zhruba o 3000 více než před týdnem, a 2941 lidí už dostalo druhou dávku vakcíny.

Bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Jiří Běhounek: Post ministra zdravotnictví bych přijal. Ale pod jednou podmínkou

Index protiepidemického systému PES, kterým se původně řídila opatření proti šíření koronaviru, k dnešku dále zůstával na 79 bodech. Od 14. února se tak drží na úrovni nejvyššího, pátého stupně pohotovosti, který platí od 76 bodů ze sta.

Podle údajů na webu ministerstva k indexu PES se snížilo tzv. reprodukční číslo udávající průměrný počet lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, z nedělních zhruba 1,15 na hodnotu 1,12. Mírně klesl také podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Naopak mírně vzrostl počet nově nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní i čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na konci ledna uvedl, že index PES už není pro určování opatření relevantní.