S covidem-19 je nyní nemocných zhruba 95 600 lidí. Počet zemřelých s covidem stoupl od začátku epidemie na 16 392. V českých nemocnicích bylo v neděli s covidem 5301 pacientů, z toho 941 v těžkém stavu. Ve srovnání s předchozí nedělí byl počet hospitalizovaných o 550 nižší. V nemocnicích je nejméně lidí s covidem od 27. prosince.

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil na tiskové konferenci společně s premiérem Andreje Babišem 29. října v Praze.
Blatný končí v čele ministerstva zdravotnictví, tvrdí ČT. Babiš to odmítá

Laboratoře udělaly v neděli 18 800 testů na přítomnost koronaviru. Pozitivních bylo podle předběžných údajů kolem 30 procent vzorků. Oproti závěru předchozího týdne byl počet provedených testů vyšší zhruba o 1500. Pozitivita vzorků stoupla v mezitýdenním srovnání o téměř sedm procentních bodů. Údaje ale běžně podléhají zpětným revizím.

V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Indexem PES se měla původně řídit opatření proti šíření nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

Zhoršení reprodukčního čísla 

Zjednodušené reprodukční číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje. Po pátečním mírném poklesu hodnoty na přibližně 0,98 se v sobotu reprodukční číslo dostalo mírně nad 0,99 a v neděli na 1,01. Naposledy bylo nad hodnotou jedna 12. ledna.

Další tři ukazatele, které slouží k výpočtu skóre, se zlepšily. Mírně se snížil průměr nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny. Nižší je také čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a nepatrně klesl i podíl hospitalizovaných s nemocí covid-19, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Ideální sněhové podmínky v sobotu 30. ledna opět vylákaly stovky lidí do Loučné pod Klínovcem v Krušných horách
Lidé vyrazili do hor navzdory opatřením. Pro vlekaře je však sezona katastrofou

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body, je index od 14. ledna.

Od začátku epidemie v Česku, tedy od loňského března, byl nový koronavirus potvrzen u více než 987 tisíc  lidí. Bezmála devět z deseti nakažených už se uzdravilo. Za celý leden byl koronavirus v Česku potvrzen ve více než 255 tisíc případů. Bylo to zhruba o 46 tisíc více než v prosinci, ale o 9200 méně než v dosud rekordním říjnu.

Nejhorší epidemická situace je v současnosti na Sokolovsku, kde připadá za poslední týden 1260 nových případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Trutnovsko s 1205 případy a Chebsko s 1175 případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Zdravotnici v Česku dosud podali téměř 269 tisíc dávek vakcíny proti covidu. Zhruba 37 200 lidí už dostalo obě potřebné dávky vakcíny. V neděli bylo v Česku aplikováno 1213 vakcín, nejmíň od 3. ledna. V mezitýdenním srovnání byl počet očkování tuto neděli nižší o téměř 60 procent.