Testujte, testujte a zase testujte. A to v maximální možné míře, a zároveň dejte lidem co nejrychleji vědět, že jsou nakažení, a trasujte jejich kontakty. Takový recept na zvládnutí pandemie dávala Světová zdravotnická organice (WHO) jednotlivým státům včetně Česka už na jaře.

Poradna Deníku ke koronaviru
Domovy seniorů čeká testování. Těm ale chybí informace

Na podzim platí stejné doporučení a Česko – byť se zpožděním – aspoň testovací kapacitu laboratoří postupně zvýšilo. Z jarních přibližně 20 tisíc testů denně dnes laboratoře dokážou denně potvrdit či vyvrátit nákazu až u 40 tisíc lidí (o víkendu je kapacita poloviční). Třetina lidí se ukáže jako pozitivní.

Do Hradce, nebo hned 

Jak to s testy vypadá v reálu? Reportéři Deníku se tento týden zaměřili na čekací doby na testování.

Výsledek: v průměru stále tři až pět dní. Výjimkou jsou samoplátci, kteří se v soukromých laboratořích dostanou na řadu dříve. Kdo neváhá utratit v průměru 1800 korun, dostane se na řadu většinou do 48 hodin.

Rastislav Maďar při focení pro Deník, říjen 2020 v Ostravě.
Nebyla politická vůle brzdit nárůst virové nálože, ohlíží se Rastislav Maďar

Své o tom ví třeba třiačtyřicetiletý Petr z Brna (jeho jméno redakce zná). Jeho stav se náhle zhoršil minulý čtvrtek a přes víkend čekal. Lékařka mu vystavila v pondělí žádanku. Partnerka s kamarádkou hledaly volné místo asi na čtyřiceti stanovištích po celé Moravě. Na testy by se dostal až v neděli.

„Bylo mi tak špatně, že jsem byl ochotný jet se nechat otestovat až do Hradce Králové, kde měli volné místo dřív,“ podotkl muž. Nakonec si test zaplatilu soukromé laboratoře, na odběr šel druhý den a výsledek (byl pozitivní) dostal ještě v den testu odpoledne.

Děláme, co můžeme 

Velkému náporu lidí poslaných na testy čelí hlavně velké nemocnice. „Máme rezervační systém a i přesto, že se stále snažíme kapacity navyšovat, je čekací doba na volná místa pro stěr minimálněpět dnů. Máme šest testovacích míst, z nichž denně otestují naše laboratoře 600 až 1000 vzorků,“ popisuje mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny při testování nerozlišuje samoplátce a pacienty indikované pojišťovnou. Ve čtvrtek v poledne byla čekací doba zhruba pět dnů. Stejná doba se (ale už v úterý) ukazovala v jihlavské nemocnici. V královéhradecké „fakultce“ se zatím drží na dvou až čtyřech dnech. Ostravská fakultní nemocnice zvládne testy za den až dva.

Vypnuté osvětlení? Falešný účet nového ministra Blatného zneklidnil veřejnost

Pokud je nápor skutečně velký, špitály omezují testy samoplátců. Například krajská karlovarská nemocnice testování samoplátců z kapacitních důvodů zastavila. Čekací doba je tam ale i díky tomu jen dva dny.

Rychlost, s jakou člověk zjistí, zda je pozitivní či nikoliv, je důležitá nejen pro něj samotného, ale i pro lidi, se kterými se eventuálně potkal. Nakažený člověk je zpravidla pro ostatní nebezpečný už dva dny před tím, než se u něj projeví první příznaky nákazy (obvykle bolest kloubů, svalů, teplota nebo ztráta čichu).

O co zatím lidé zatím příliš nejeví zájem, jsou krevní testy (z žilní krve) na protilátky koronaviru covid-19. „Zatím se na něj ptají tak dva lidé týdně,“ říká Petr Srnec, manažer EUC Kliniky Ostrava. Krevní test přitom zpětně zjistí, zda jste koronavirus měli v těle či nikoliv. A to i když jste měli jen nízkou virovou nálož.