Jak sama říká, na vozíku se doslova rozžila. Všude kolem sebe rozdává dobrou náladu. Invalidní vozík jí prý dal nadhled a lehkost, zkrátka nedělá ze života vědu. Chodí do zaměstnání, tancuje (ano, opravdu to tak je), zpívá v pěveckém sboru, hraje na piano a maluje. A nově také jako peer mentorka pomáhá těm, kteří se právě potýkají se vším, čím si za ty roky prošla také ona.

Věra Tůmová si denní aktivity plánuje tak, aby vždy stihla ujít 6 až 10 km.
Chůze mě zvedla ze samého dna, říká Věra Tůmová. Pohyb snižuje i riziko chorob

Marii Nahodilové i její rodině změnil před devíti lety život nešťastný pád z koně. To, co tolik milovala, ji upoutalo na invalidní vozík. Následkem úrazu u maminky dvou dnes už dospělých dětí došlo k poškození míchy a ochrnutí dolních končetin a částečně i levé ruky. Marie Nahodilová se tak s tím, co jí život připravil, musela poprat jako lvice.

„Ztráta levé ruky mi značně ztížila celou situaci, protože jsem od narození vyhraněný levák. Ale je pravda, že postižení ruky u mě málokdo zaznamená. Jak říkají moji fyzio- a ergoterapeuti, kteří se mnou dlouhodobě pracují, dokonale klamu tělem. To znamená, že nefunkčnost ruky umím nahradit pomocí jiných svalů a souhybů na těle tak, že tím velmi dobře maskuji částečnou ztrátu hybnosti ruky,“ říká k tomu Marie Nahodilová.

Za koně nový koníček

To, co se přihodilo, bylo těžkou životní zkouškou jak pro samotnou zdravotní sestřičku, tak i pro její nejbližší. Před sedmi lety zažívala opravdu velmi krušné období, rozpadala se jí rodina. Nakonec došlo k rozvodu a ona se z městysu na okraji Jihlavska odstěhovala do krajského města Vysočiny. Překonat všechna osobní trápení a znovu se nadechnout do lepšího života jí v té době pomohl nový koníček a noví přátelé. Začala zpívat s jihlavským smíšeným pěveckým sborem Melodie. „Nikdy lidem ze sboru nepřestanu být vděčná za to, jak krásně a se samozřejmostí mě mezi sebe přijali,“ neskrývá ani po letech své dojetí Marie Nahodilová.

Hvězdy tančí v Horáckém divadle Jihlava

Pokud se s ní setkáte osobně, je vám jasné, že energie a dobré nálady má sympatická vozíčkářka na rozdávání. Vždyť před několika lety si přidala další aktivitu, která se na první pohled s jejím handicapem spíše vylučuje. Ale je to tak, i vozíčkáři mohou tančit. Dokonce v televizi. Marie Nahodilová na konci listopadu 2016 tančila v soutěžním pořadu StarDance po boku Lucie Hunčárové a Emanuela Ridiho.

Hvězdy tančí pro Paraple

A o rok později účinkovala ve speciálním charitativním projektu Hvězdy tančí pro Paraple. Ten je součástí StarDance, který České televizi už pěknou řádku let v sobotu večer zajišťuje vysokou sledovanost. Tancování se věnuje stále, s tanečními kolegy z pořadu StarDance vystupuje pravidelně na různých benefičních a společenských akcích zejména během zimní plesové sezony. „Zpěv i tanec jsou mi lékem na všechny neduhy,“ vysvětluje usměvavá žena.

Jak se z Marie Nahodilové stala jedna z hvězd StarDance? Nabídku tehdy dostala z Centra Paraple, kam pravidelně každým rokem jezdí na rehabilitační pobyty. Jelikož se jí pořad líbí a dívá se na něj od začátku, bylo celkem jasné, že jiná než kladná odpověď nepřipadala v úvahu.

Ivana Potůčková s rodinou
Bojovala o život i o dítě. Náročné chvíle jí dnes připomínají už jen jizvy

„Ani na chvíli jsem neváhala, byla to pro mě výzva a zároveň příležitost, jak se revanšovat za pomoc, kterou mi již několik let Centrum Paraple poskytuje. Velmi se mi líbil netradiční nápad České televize a hlavně ten obrovský přesah. Kdy i já jako handicapovaná mohu skrze media pomáhat, a to nejen Centru Paraple a prostřednictvím jejich služeb i ostatním vozíčkářům, ale svým vystoupením mohu motivovat a dát novou naději lidem,“ zmiňuje Nahodilová a dodává k tomu: „Nikdy předtím by mě ani ve snu nenapadlo, že se taneční soutěže sama zúčastním. Být u zrodu, podílet se na přípravách, nahlédnout do zákulisí a setkat se s aktéry pořadu, to je jedinečný zážitek. Jedním slovem nádhera.“

Průvodce těžkou životní etapou

Marie Nahodilová pomáhá těm, co se ocitli na čtyřech kolech.Zdroj: archiv Marie NahodilovéSpousta zážitků, emocí, tance, zpěvu, nádherného souznění, adrenalinu a dobrodružství, nečekaná překvapení, okouzlující prostředí Horáckého divadla, vstřícnost všech techniků, kteří plnili všechny těžko plnitelné požadavky, tak jedinečný večer popisuje Marie Nahodilová. Nedávno se aktivní zdravotní sestřičce s nějakým tím kolečkem navíc, jak o sobě Marie Nahodilová ráda žertuje, podařilo splnit další sen. Totiž propojit dvě své vášně. Tanec a zpěv. V domovské Jihlavě zorganizovala speciální vystoupení, kde se na jednom pódiu objevil pěvecký sbor Melodie a taneční přátelé ze StarDance — Jan Onder, Dana Batulková a Kateřina Baďurová.

Ilustrační foto.
Lidi v práci stresuje přílišné zatížení nebo nízký plat. Své potíže však neřeší

Jak už bylo řečeno, ne vždy bylo pro Marii Nahodilovou, které se v jedné vteřině obrátil život naruby, všechno jen zalité sluncem. Toho si je moc dobře vědoma. Přestože i ona potřebuje pomoc druhých, nedávno se rozhodla, že tu bude pro druhé. Pro ty, kteří mají stejný osud.

Stala se tak peer mentorem neboli průvodcem. „Jde o speciálně proškoleného muže nebo ženu s poraněním míchy, který žije na vozíku delší čas, žije aktivně a ve srovnatelné kvalitě života jako zdravý člověk. Chápe, jak těžkou životní situaci poranění míchy přináší. Tento zkušený vozíčkář provází čerstvého vozíčkáře a jeho nejbližší novou životní situací. Pomáhá mu, podporuje ho, motivuje ho a předává také vlastní zkušenost při návratu zpět do plnohodnotného života i se čtyřmi koly,“ uzavírá svůj životní příběh Nahodilová.