S tímto výkladem ale tvrdě narazil. Ačkoli premiér Andrej Babiš (ANO) minulý čtvrtek o chystané úpravě mluvil jako o hotové věci, na pondělním zasedání kabinetu se u svého koaličního partnera ČSSD se zlou potázal.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
Odložení EET i roušky ve školách. Vláda schválila další koronavirové změny

Ministr vnitra Jan Hamáček odmítl jít cestou, kterou kabinetu soudce Štěpán Výborný zahradil. Podle něj nelze omezovat základní lidská práva a svobody nařízením jednoho ministra. Ve stavu nouze pak ani pomocí zákona o ochraně zdraví. Vicepremiér Hamáček proto chce už zítra kabinetu předložit návrh ústavního zákona o bezpečnosti, jenž by měl jasně popsat veškeré pravomoci i postupy vlády pro případ epidemie či podobné situace.

ODS je ochotna jednat

Opoziční strany, ale také KSČM, potvrdily, že Vojtěchovu předlohu, kterou navíc poprvé viděly až v pondělí odpoledne, nepodpoří. Piráti upozornili, že už před časem přišli s návrhem zákona pro stav epidemie, který by měl čtyři stupně a vymezoval by vládní kroky pro každý z nich.

Rychloopravna obuvi v Mostě
PŘEHLEDNĚ: Ministři opět naordinovali lidem nové změny pravidel

ODS zase připouští, že pokud vláda srozumitelně vysvětlí, proč potřebuje prodloužení nouzového stavu, je ochotna o tom jednat. Tuto variantu nevyloučila ani ČSSD, neboť Hamáčkova předloha má mít ústavní podobu, tudíž ji nelze projednat v režimu legislativní nouze. Musela by také získat předepsanou většinu ve sněmovně i Senátu, což se rozhodně nedá stihnout během několika týdnů.

I když Adam Vojtěch naznačil, že podle jeho novely by nařízení ministra zdravotnictví musela schvalovat vláda jako celek, nemá tento předpis už šanci na úspěch.

Otázkou zůstává, jaký další postup vláda zvolí.