Deník se zde v "Poradně" bude za vás ptát na ministerstvech a dalších úřadech. Níže najdete odpovědi na první otázky, které nám od vás přišly. Moc za ně děkujeme. Pomáhají vám, ale i dalším čtenářům. S ohledem na ochranu osobních údajů jména tazatelů neuvádíme.

Co potřebuji k tomu, abych mohla pohlídat děti zaměstnaných žen v prodejnách, když školka zůstala zavřená? Budu to dělat zdarma, ale nechci, aby mě úřady potrestaly.

Pokud tuto službu nebudete nabízet veřejně, ale jen svým známým či kamarádkám, a nebudete z ní mít příjem, nemusíte se obávat. „Co se týče hlídání dětí, právní řád neupravuje neziskovou nepravidelnou péči (hlídání) o děti či sousedskou výpomoc,“ konstatuje Vladimír Dostálek z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). „Pokud se jedná o činnost neziskovou (ad hoc dané situaci), není nutné tuto situaci vykazovat. V každém případě nesou odpovědnost za svěřené dítě rodiče a poskytovatel služby či osoby pečující o děti,“ dodává.

Proč se neschválilo, aby rodiče mohli být na ošetřovné s dětmi staršími 10 let? Copak tak malé děti můžou být samy doma?

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

Odpověď ministerstva práce: Věková hranice je dlouhodobě dána zákonem. To znamená,, že se současná pravidla vyplácení ošetřovného řídí stejnými pravidly jako celé roky předtím. Hranice deseti let věku je u dětí, které mají oba rodiče, protože mohou péči o ně lépe zkoordinovat. U potomků samoživitelů a samoživitelek je hranice šestnáct let. V souvislosti se současným uzavřením škol kvůli nemoci Covid-19 se řešilo, že by se i u těch ostatních hranice zvýšila na patnáct let, ale ministři to zřejmě odmítli kvůli vysokým nákladům. Zda se tato hranice přece jen nezmění, se uvidí při projednání ve sněmovně.

Co zajímá vás? Položte svůj dotaz ve formuláři ZDE. Deník vám u úředníků zajistí odpověď. Tento článek tak budeme postupně doplňovat a aktualizovat.

Pokud jsou v malých  městech nebo obcích lidé nakažení virem, mohou obecní úřady těmto nemocným například zakázat vycházení nad rámec vládou vyhlášených opatření, nebo nemá žádné pravomoci?

Odpovídá Svaz měst a obcí ČR: Není přece podstatné, zda se osoba, u které dojde k pozitivnímu vyhodnocení testu na COVID – 19, nachází v malé obci, městě či velkoměstě, rizika jsou vždy stejná, jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění a karanténa je pak nezbytná.

A postup je pro všechny jednoznačně dán – občanům s pozitivním výsledkem na vysoce nakažlivé onemocnění COVID – 19 je nařízena karanténa, tedy nemohou se pohybovat mimo určené místo, které je odvozeno od místa, kde se zdržují – při horším průběhu ve zdravotnické zařízení, při mírnějším průběhu v domácím prostředí.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Obce nemají pravomoc, aby jednaly nad rámec zákonného zmocnění a zákon obcím nedává žádnou možnost v oblasti léčby nakažlivých onemocnění – zde hlavní úlohu hrají resort hygieny a zdravotnictví a krajská správa. Obce nemají ani právo na informaci, kdo konkrétně je na jejich území takto nakažen, nezapomínejme i zde na ochranu dle GDPR, lékařská tajemství atd.

Při tom všem je i třeba dát na pomyslnou misku vah ano a ne, zda by taková informace byla pro obec – z hlediska epidemiologie, zdravotnictví, hygieny atd. – vůbec přínosná. A rovněž tak i z lidského, společenského hlediska, mezilidských vztahů. Umíte si představit situaci, kdy by v obci byl označen jedinec, který se tímto onemocněním nakazil a následně by se obec dostala do situace například současného Uničova?

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Vláda schválila povinné nošení roušek. Obchody budou od 10 do 12 jen pro seniory

A co by se v mezilidských vztazích odehrálo, kdyby došlo v obci k úmrtí v souvislosti s pandemií? Vždy je u všech opatření nutné zvažovat všechny proměnné, všechny faktory, všechny možné důsledky. A samozřejmě neopominutelný vliv emocí, které jsou v těchto situacích a ještě budou velice vypjaté. O vhodnosti poskytnutí takové informace nechť si udělá každý svůj názor – samozřejmě, obec by mohla i takovému jedinci pomoci, ale i se vystavit při nesprávném postupu nákaze a podobně.

Další dotazy, které nám od vás dorazily, zatím čekají na zodpovězení na úřadech. Jakmile odpovědi obdržíme, zveřejníme je v tomto článku. Pokud i vy máte otázku, pošlete ji přes formulář ZDE. Děkujeme.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník