Ještě loni mu stačilo zavolat do tiskárny s tím, že soubor s vysázenou knížkou elektronicky dodá za měsíc, a tiskaři si mezitím papír předem opatřili. Nyní ale vyčkávají až na dodání slíbených podkladů. „Přitom my jsme jim nikdy nic nestornovali. Třeba jsou opatrnější proto, že nemusí mít dobrou zkušenost s jinými,“ poznamenal Houdek.

Tiskárnám se ale není co divit. Statistiky cen papíru mluví neúprosnými čísly. Zatímco loni v srpnu stála tuna papíru pro tisk knížek kolem 18 tisíc korun, letos koncem prázdnin to již bylo přes 30 tisíc korun. Tuzemské papírny produkují zejména obalový materiál, naopak papír pro potřeby tiskáren se většinou dováží. „Když se zdraží papír v Německu, Finsku nebo Švédsku, odkud ho nejvíc dovážíme, tak samozřejmě zdraží i u nás,“ řekl Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu.

Příprava palivového dřeva. Ilustrační snímek
Palivového dřeva je dostatek. Jeho cena ale mnohde vzrostla až třikrát

Výrobu papíru přitom stejně jako ostatní obory v uplynulém období zasáhlo zdražení vstupů, zejména energií. „Ty zdražily trojnásobně, v papírenském průmyslu záleží také na cenách vody, které rovněž stoupají,“ připomněl Lešikar.

Mnohem větší komplikace než v jiných odvětvích navíc výrobcům papíru přineslo zdražení pohonných hmot. Například zatímco při dopravě kamionu plného spotřební elektroniky v hodnotě za několik milionů, znamená zdražení položky na naftu prakticky zanedbatelnou změnu, u dřeva jde o mnohem citelnější položku. Při ceně dřeva kolem 1200 korun za kubík stojí náklad kamionu naplněného 25 kubíky kolem 30 tisíc korun. „Tedy hodnota nákladu odpovídá asi tomu, jako kdybych  do nějakého obchodu vezl jenom tři televize,“ uvedl pro srovnání Lešikar.

Kácení stromů na Vysočině. Ilustrační foto
Zatopí si zadarmo. Krádeží dřeva v Česku přibývá, lesníci dávají do klád čipy

Situaci některým výrobcům papíru zhoršuje také ruská válka na Ukrajině. „Pro naše speciální výroby nakupujeme buničinu, jejíž cena vzrostla o 150 procent,“ řekla Aneta Michálková z firmy EMBA, jež v Pasekách nad Jizerou vyrábí kancelářské obaly a lepenky. „Buničina se dováží i z Ruska, kde je nyní také problém,“ konstatovala. Naopak ji ale těší, že je k dispozici dostatek jejich hlavní vstupní suroviny – sběrového papíru. „Vzhledem k aktuálnímu omezování kapacit výrob v tomto segmentu je sběrového papíru nyní na trhu dostatek,“ pochvaluje si Michálková.

1894 je rokem založení rodinné Pily Mališ v Pržně na Frýdeckomístecku. 2022 je pak rokem rostoucí poptávky po dřevu k topení.Zatímco celosvětově více než polovina dřeva „vyletí komínem“ při vytápění a na pilách se jej rozřeže přes 20 procent, na papírenství jej zbude asi jen 13 procentZdroj: Deník/Radek Luksza

Aktuální přebytek sběrového papíru v Česku potvrzuje i Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Přestože Češi patří ve sběru papíru k evropským rekordmanům, na zpracování jeho většiny jim totiž chybí výrobní kapacity. Slogan, že se sběrem papíru zachraňují „naše“ lesy, proto podle něj není zcela pravdivý. „Všechen sběrový papír je ale záležitostí globálního trhu, jiné lesy se tak skutečně ochrání,“ konstatoval Kropáček.

Poptávka po dřevu je obrovská

Zásadním vstupem pro výrobu papíru je ale samozřejmě dřevo. I když to při pohledu na lesy zasažené kůrovcem vypadá, že by ho k dispozici měla být spousta, není tomu tak. „Cena dřeva jde nahoru, protože je obrovská poptávka po palivovém dříví,“ vysvětlil lesnický analytik Aleš Erber. „Cenu nahoru žene obrovský boj mezi teplárnami a elektrárnami, které spalují dříví jako biomasu, na jedné straně, a výrobci dřevotřísek a také papíru,“ konstatoval.

Samovýroba dřeva. Ilustrační snímek
Lidé kvůli drahotě masivně sbírají klestí v lese. Jenže zapomínají měřit

Tento boj o dřevo potvrzuje také Lešikar. Zatímco celosvětově více než polovina dřeva „vyletí komínem“ při vytápění a na pilách se jej rozřeže přes 20 procent, na papírenství jej podle něj zbude asi jen 13 procent.

I když vstupy papírenského průmyslu extrémně prodražily a kvůli dražšímu papíru klesají náklady časopisů a knížek a také o obalové materiály vzhledem k nedávnému poklesu internetových prodejů poklesl zájem, české papírenství jede stále na plný plyn. „Podle statistik za první tři čtvrtletí to zatím vypadá, že výroba v tuzemsku by letos mohla být rekordní,“ dodal Lešikar.