Poslanci kývli na zmrazení platů vrcholných politiků krátce před sněmovními volbami. Senátoři posoudí předlohu až po uplynutí nynějšího volebního období. Pokud by ji vrátili do Sněmovny k novému projednání, už by o ní neměl kdo rozhodnout a novela by takzvaně spadla pod stůl.

"Pokud bychom to neudělali, platy se od ledna skokově zvýší, a to by bylo v současné situaci skutečně skandální," uvedl k předloze premiér Andrej Babiš (ANO). Ve svém vystoupení tři dny před volbami prezentoval kroky nynější vlády pod vedením ANO a kritizoval opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Po projevu se Babiš z dalšího jednání z pracovních důchodů omluvil a ze Sněmovny odešel.

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na jednání Poslanecké sněmovny 5. října 2021 v Praze
Poslanci řešili Bečvu: Agrofertizace. Brabec je ministr pro zametání stop, znělo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že hnutí ANO na rozdíl od sociální demokracie navrhuje zmrazení platů politiků jen před volbami. "Kdyby bylo po našem, tak bychom to schválili už v létě a nemusel z toho být předvolební cirkus," prohlásila.

Hnutí SPD podle předsedy Tomia Okamury zamrazení platů politiků dlouhodobě prosazuje. "Jsou tak vysoké, že je ostudné, aby se navyšovaly," uvedl Okamura, který také mluvil o programových cílech hnutí. Předseda KSČM Vojtěch Filip označil zmrazení platů za výraz solidarity. "My bychom měli být ti první, kdo jdou příkladem," uvedla lídryně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Piráti v debatě sice novelu podpořili, jejich poslanec Mikuláš Ferjenčík ale zároveň mluvil o Babišově potěmkinovském návrhu, když zrušením superhrubé mzdy platy politiků od ledna vzrostly. Piráti poslali nepřítomnému Babišovi Potěmkinovu cenu za podle nich nesplněné sliby i za otevření dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, byť její oprava není dokončena. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si od Pirátů vysloužila ve stejném duchu čestné uznání za otevření bazénu karlovarského hotelu Thermal za obdobných okolností.

Ilustrační foto.
Chcete volit mimo bydliště? Na vydání voličského průkazu zbývají jen hodiny

Schillerová v reakci kritizovala Piráty kvůli jejich vedení hlavního města. Její slova následně vyvolala ostrou debatu, v níž zazněly i osobní výpady mezi některými poslanci.

Platy ústavních činitelů se mají od příštího roku odvíjet podle platného zákona od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Dosud obecně závisely na platech v nepodnikatelské sféře. Platy se pak vypočítávají z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5. Vládní novela předpokládá, že platová základna pro vrcholné politiky zůstane pro léta 2022 až 2026 na letošní úrovni.