"Upozorňujeme na nepravdivou a manipulativní zprávu, že od 1. srpna budou opět povinné roušky v celé ČR, a to i venku. Není to pravda. Jedná se o hoax, který se v posledních hodinách šíří veřejným prostorem," uvedlo ministerstvo.

Podle serveru Manipulátoři.cz se zpráva objevila na webu Funrich.cz, což je podle něj takzvaný clickbaitový web. "Clickbait má většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti a ve většině případů v podvodu na uživatele," píše server Manipulátoři.

Ilustrační foto.
Na Karvinsku přibývá nakažených koronavirem. OKD čekají další plošné testy

Nepravdivým zprávám, tzv. fake news, uvěřila vícekrát podle průzkumu agentury Ipsos více než polovina Čechů. K větší četnosti nepravdivých zpráv pomohla i koronavirová epidemie. Patří mezi ně například informace, že koronavirus zahyne při teplotě 26 až 27 stupňů Celsia, nebo tvrzení, že jako rychlý test na koronavirus lze využít zadržení dechu. První dezinformace na téma koronaviru se objevily na internetu již v lednu, kdy ruský server spravovaný tamním ministerstvem obrany ve svém textu obvinil Spojené státy, že virus vyvinuly jako biologickou zbraň.