Lidé mohli v sobotu ve stovkách obchodů nakoupené zboží darovat za pokladnami do připravených nákupních vozíků. "I přes extrémně náročné hygienické podmínky proběhla sbírka ve všech 603 prodejnách bez problémů," uvedli organizátoři v tiskové zprávě. Sbírka byla podle nich letos důležitější než v jiných letech, protože koronavirová epidemie způsobila výrazný nárůst počtu lidí v tíživé životní situaci, což sklady potravinových bank vyprázdnilo.

Plzeň, Bory, Tesco, Kaufland, sbírka potravin
V Česku odstartovala sbírka potravin. Zapojily se stovky obchodů i dva e-shopy

Situaci potravinovým bankám letos navíc zkomplikovalo to, že jarní sbírka byla kvůli první vlně epidemie zrušena. "Zásoby se tak ve skladech potravinových bank dostaly na minimum. Moc děkujeme všem dárcům, kterým není lhostejný osud lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením," podotkla Láchová. Získané zboží potravinové banky roztřídí a předají neziskovým organizacím, které je rozdělí samoživitelkám, osamělým seniorům, rodinám v krizi, bezdomovcům či lidem s psychickým a tělesným postižením.

Už dříve Láchová uvedla, že za září a říjen se zvýšil zájem o pomoc potravinových bank zhruba o 40 procent. Mezi novými žadateli jsou zvláště lidé, kteří přišli kvůli koronaviru o práci nebo mají minimální příjmy.

Řetězce přispějí dary

Nakoupené zboží mohli lidé v sobotu nechat za pokladnami mezi 08:00 a 18:00 v některých prodejnách řetězců Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Rossmann a Tesco. Mohou také nejméně do 1. prosince darovat připravené balíčky přes internetový obchod sítě Tesco a Rohlik.cz. Do počátku prosince také Tesco prodloužilo sbírku za pokladnami. "Přislíbeny jsou rovněž firemní a komunitní sbírky," uvedli organizátoři. Už sobota ale překonala výnos potravinové sbírky z loňského podzimu, při které se pro potřebné vybralo 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží.

Mimořádnými dary se chystají přispět také obchodní řetězce, uvedli jejich zástupci. Třeba Tesco dary svých zákazníků zvýší dalšími potravinami o 20 procent, Penny Market namísto aktivního zapojení do podzimní sbírky věnuje čtyři miliony korun. Rohlik.cz přidá deset tun potravin, Globus daruje zboží za 370.000 Kč. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza připomněl, že obchodní řetězce věnují potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok. "Například letos to za deset měsíců bylo bezmála 5000 tun potravin," uvedl.

Peníze, mzda, výplata. Ilustrační foto
Pomoc bohatším. Změny v daních zvýší mzdy, ale poškodí státní kasu

Do organizace sbírky zasáhla epidemie koronaviru. Na sběrném místě byli maximálně dva dobrovolníci s ochrannými prostředky a předávka darovaného zboží byla bezkontaktní. Zatímco loni se do sbírky zapojilo přes 4000 dobrovolníků, letos jich bylo asi 600.

Potravinovou sbírku organizuje Česká federace potravinových bank a potravinové banky ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, Asociací společenské odpovědnosti a neziskovými organizacemi Charita ČR, Armáda spásy, Naděje a Slezská diakonie. Sbírka se pořádá od roku 2013, loni poprvé se uskutečnila dvakrát ročně.