Před týdnem testy potvrdily o zhruba 5700 nakažených méně než tuto středu. Dál roste i podíl pozitivních testů - ze zhruba 37 tisíc středečních testů byl prokázán koronavirus u 37,8 procenta z nich.

Vyšší hodnotu měl tento ukazatel naposledy 4. listopadu. Tento den je zatím rekordní také v počtu zjištěných případů nákazy, kdy jich laboratoře potvrdily 15 725.

Roušky v MHD a obchodech. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: V neděli se zpřísní opatření. Týkají se obchodů, škol i pohybu osob

V nemocnicích bylo den před Štědrým dnem 4836 pacientů s covidem, o 160 méně než předchozí den. Stav 642 z nich lékaři hodnotí jako vážný. Do statistik přibylo dalších 112 úmrtí, celkem zemřelo v Česku 10.776 lidí nakažených koronavirem.

Od začátku epidemie se v republice prokazatelně potvrdil nový typ koronaviru u víc než 660.400 lidí. Téměř 84 procent z nich už se uzdravilo, nyní je nakažených 97.241. Většina z nich má mírný průběh nemoci nebo je úplně bez příznaků. Odborníci ale varují před tím, že počet hospitalizovaných včetně nakažených vyžadující intenzivní péči může v příštích dnech znovu výrazně stoupat.

Nejpřísnější stupeň pohotovosti

Celostátní bodové skóre indexu PES odpovídá nejpřísnějšímu stupni pohotovosti od pátku 18. prosince. Pět dní bylo 76 bodů ze sta, poslední dva dny má index hodnotu 81. Země se ale dosud řídí opatřeními, která odpovídají mírnějšímu čtvrtému. Na pátý stupeň země přejde po vánočních svátcích v neděli 27. prosince.

V pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy. Nejhorší situace je k dnešku v Královéhradeckém kraji, který má 90 bodů ze sta. Nejvíc krajů - šest - má skóre 81 bodů. Dalších šest krajů má skóre 85 a vyšší.

Ve středu se ve srovnání s předchozím dnem zhoršila epidemická situace u všech čtyř ukazatelů ovlivňujících hodnotu indexu PES, zatím ale ne tolik, aby to vedlo ke zvýšení skóre. Vedle reprodukčního čísla vzrostl i podíl pozitivních testů za posledních sedm dní, který dosáhl téměř 29 procent. Vývoj epidemie v ČR se hodnotí ještě podle počtu nových případů a nákazy seniorů.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Epidemie roste. Nemocnice se musí připravit na vyšší počty hospitalizovaných

Od 27. prosince se v Česku kvůli nepříznivému vývoji nemoci zpřísní opatření. Znovu se uzavřou provozovny služeb, prodávat se budou jen základní potřeby. Zákaz nočního vycházení bude už od 21:00, setkávání lidí mimo vlastní domácnost se omezí na dvě osoby. Tato opatření budou platit nejméně do 10. ledna. Kabinet se předtím sejde a vyhodnotí, zda budou dál potřebné. Nejméně do 22. ledna potrvá nouzový stav.

V předvánoční týden se každý den poměrně výrazně navyšují denní nárůsty nakažených - v pondělí jich bylo skoro 8000, v úterý se počet nových případů blížil 11 tisíc a ve středu přesáhl 14 tisíc. Na nárůstu nových případů se podílí i plošné antigenní testování veřejnosti, které začalo 16. prosince.