Podle poslední výroční zprávy o užívání drog pilo denně či téměř denně 8,5 procenta lidí nad 15 let. Nárazově nadměrně pilo pak 16 procent. Podle pořadatelů se na "hraně rizikového pití" pohybuje přes milion Čechů a Češek.

"Suchej únor umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je," uvedli pořadatelé.

Alkohol. Ilustrační snímek
Češi pijí rádi a hodně. Účet za alkohol? Až sedm tisíc životů a 56 miliard ročně

Únorová kampaň se koná podeváté. Poprvé ji pořádá organizace Suchej únor. Projekt převzala po Lize otevřených mužů, která s ním v roce 2013 přišla. Poprvé se projekt rozšiřuje i na Slovensko, kde se mohou zájemci zapojit do Suchého februára.

Změny v době epidemie

Letošní ročník osvětové akce ovlivňuje koronavirová nákaza. Restaurace, bary a kluby jsou zavřené. Podle studie expertů Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) za epidemie ale přibylo těch, kteří pravidelně pijí nadměrně. Jejich podíl vzrostl ze čtyř na šest procent. Studie Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti pak ukázala, že umírnění konzumenti pití omezili a spotřeba alkoholu vzrostla naopak hlavně u lidí, kteří pili víc.

"Důvody ještě přesně neznáme, může jít o dopady sociální izolace, úbytku vnějších podnětů a možností seberealizace nebo třeba hůře dostupné péče o duševní zdraví i celkovou úzkost z pandemie," uvedl vedoucí kampaně Petr Freimann.

Informace ke kampani jsou na webu . Zájemci se mohou k účasti přihlásit a na stránkách najdou i "test nezávislosti". Mohou zjistit, jak na tom s pitím alkoholu jsou. Otázky se týkají vypitého množství, častosti pití, výdajů na alkohol či změny konzumace v době epidemie. Podle pořadatelů minulé výsledky ukazují, že po únorové pauze zmírní pití téměř tři pětiny účastníků.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.
Nižší příjmy a domácí „vězení“. Covid spustil vlnu výhrůžek a násilí

"Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se pozitivně proměňuje i vnější vzhled," uvedl Ladislav Csémy z NÚDZ.

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. Jsou to u mužů dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři "panáky". U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití pak představuje u mužů víc než 60 gramů a u žen přes 40, tedy u mužů přes tři a u žen přes dvě sklenice.