close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Už v roce 2012 si vybral v Lužicích skvělé, podlouhlé společnice, aby mu pomohly k bohatější úrodě na zahrádce. Žížaly kalifornské se Petru Diváckému za tu dobu odvděčily úrodným vermikompostem. Na tom pracují den co den ve stabilních podmínkách bývalého kravína. Jak říká, jeho současná generace žížal už není ani kalifornská, ale šardická.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
„Dovedla mě k nim sestra,která je ekologicky založená. Přemýšleli jsem o tom, čím budeme hnojit na zahradě a v Lužicích jsme narazili na pána, který prodával vermikompost a také samotné žížaly,“ přibližuje začátky Divácký.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Tak si je také koupili a po roce zjistili, jak se jim osvědčily a jaké má jimi vyrobený kompost blahodárné účinky pro pěstované rostliny. „Jelikož jsme ve vinařské oblasti a právě tehdy jsem také ve vinařství pracoval, tak jsem zkusil pomocí kalifornský žížal zpracovávat matolinu,“ pokračuje.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Začínal s jedním vermikompostérem. „Zádrhelem není, kdy žížaly krmit, ale kdy je nekrmit. Takže to vyžadovalo poměrně dlouhé zkoušení, co se týká tloušťky vrstvy, jakou udržovat vlhkost a teplotu,“ popisuje tvůrce postupnou přípravu organického hnojiva ze Slovácka.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Začínal se sedmdesátilitrovým vermikompostérem. Další měl už objem tři kubíky a stál v humně. „Tak jsme i zjistili, že kalifornská žížala přežije i v zimě, a to díky tomu, že ve velkém objemu si najde vhodné místo, kde přežije,“ seznamuje se životním prostorem dešťovek jejich chovatel.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Pak v Šardicích rozšířili počet vermikompostérů na čtyři. Právě tehdy, před pěti lety, vyhráli soutěž Miss kompost, které se zúčastnila více než stovka kompostérů. „Vítězství v této soutěži o nejkrásnější kompost nás povzbudilo,“ říká Petr Divácký, kterému podaly pomocné ruce pro práci se žížalami postupně obě sestry.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Jak říká, poloprofesionální období s vyhledávaným a výživným žížalím trusem zahájili před dvěma lety. „Tehdy jsem si pronajal bývalý kravín a začal jsem výrobu vermikompostu rozšiřovat. Měl jsem zvládnutou technologii, při níž je nejtěžší vermikompost založit a žížaly do kompostéru umístit ve správný čas,“ upozorňuje.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Nyní tak v Šardicích zpracovávají už 450 tun matolin, tedy zbytků z vylisovaných hroznů. A Vermikompost ze Slovácka, který žížaly vyrábějí zhruba rok, pak prodávají i přes internetový obchod. „Našimi zákazníky jsou především vinaři, zahrádkáři jej často používají pro hnojení zeleniny, ale berou si jej také květinářství. I pěstitel citrusů je s ním spokojený,“ přibližuje Divácký s tím, že založili také webové stránky pro předávání zkušeností s vermikompostem.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Její tvůrkyně, žížaly kalifornské, se dožívají zhruba sedmi let. A co jim nechutná? „Samozřejmě nemají rády maso, kosti a mléčné výrobky. Nemají rády světlo a nesnáší teplotu nad pětatřicet stupňů, takže je potřeba žížaly při vysoké teplotě chránit,“ prozradil Divácký.
close info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.
Jeho vermikompost je zároveň jedním z prvních držitelů nové značky Slovácko regionální produkt. „Vermikompost ze Slovácka jsem pojmenoval už v roce 2018 z hrdosti na náš kraj. S ní mi souzní i nová značka. Navíc pro Slovácko je typické víno, a vermikompost vzniká z matoliny, třapin,“ dodává zakladatel slováckého vermikompostu.