Index rizika epidemie covidu ale zůstává třetí den se 71 body ve čtvrtém stupni. Opatření v celém Česku od neděle odpovídají pátému stupni, a to minimálně do 10. ledna. Zjednodušené reprodukční číslo kleslo na 0,85, pod 1,0 se drží už třetí den a klesá. Při hodnotě pod jedna epidemie zpomaluje.

Epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula v neděli uvedl, že by se hodnotou čísla R "vůbec neopájel". Další tři parametry, které hodnotu indexu ovlivňují, se podle dat ministerstva postupně zhoršují. Jde hlavně o počty nakažených lidí a také seniorů za posledních 14 dnů. Na výsledné skóre to ale zatím nemá vliv.

Státní maturita na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti stavebním v Kolíně.
Přijímačky za koronaviru. Maturity a zkoušky budou převážně v režii škol

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek o víkendu připomněl, že na testy chodilo o vánočních svátcích výrazně méně lidí než předtím a byli to hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař. Údaje proto nebyly reprezentativní. Podle aktuálních dat laboratoře provedly v pondělí přes 25 tisíc testů, zatímco o svátcích to bylo denně do 10 tisíc. Před vánočními svátky ale počty testů šplhaly i ke 40 tisíc.

Opětovný nárůst počtu nakažených se začíná projevovat také ve stoupajícím počtu pacientů v nemocnicích. V pondělí bylo s covidem v nemocnicích nejvíce pacientů za poslední měsíc. Z 5395 hospitalizovaných je 751 ve vážném stavu. Z dosavadního počtu lidí, kteří byli s covidem hospitalizováni, se vyléčilo nebo bylo propuštěno do domácí péče 71 procent.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem přes 685 tisíc případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí v Česku asi 97 tisíc lidí. Od začátku epidemie zemřelo v Česku 11 302 lidí s covidem-19, za pondělí přibylo zatím 61 úmrtí. Počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně upravuje. Za prosinec s covidem zatím zemřelo přes 2700 lidí, v listopadu to bylo téměř 5000.

Premiér Andrej Babiš se nechal 27. prosince 2020 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze očkovat proti nemoci covid-19.
V Česku začalo očkování proti koronaviru. Vakcínu dostal Babiš i Blatný

Co s týče krajů, rizikový index pro většinu z nich ukazuje čtvrtý stupeň, v pátém je pouze Moravskoslezský kraj. Čtyři kraje dělí od pátého stupně jeden bod, jde o Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Zlínský. Nově je nejnižší skóre v Jihomoravském kraji, kde kleslo ze 71 bodů na 64. Spolu s tím stoupl počet bodů v Praze ze 61 na 66, hlavní město přitom mělo nejnižší skóre delší dobu. Praha si pět bodů připsala za zvýšení průměrné pozitivity testů.

Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šíří na Rychnovsku, Opavsku a Hradecku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo více než 600 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.