Zeman své letošní poselství označil za smutné kvůli epidemii, očkování ale považuje za "svítání na obzoru". "Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kdo vyzývají, abychom nenosili roušky, abychom se nenechali očkovat a žili tak, jako by epidemie vůbec neexistovala," uvedl.

Zdravotnice na odběrovém místě pro testování na nemoc covid-19 - ilustrační foto.
V pátek přibylo v Česku 2669 případů. Index PES klesl na 76 bodů

Jarní první vlnu epidemie se podle Zemana v Česku podařilo zvládnout díky tehdejšímu náměstkovi a později i ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Zeman za to letos Prymulovi udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. "Ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali se, že jsme epidemii potlačili. Říkala to opozice, která vyzývala k rozvolnění, říkala to vláda a především si to přála celá veřejnost," prohlásil.

Zeman: Usnuli jsme na vavřínech

Způsobilo to podzimní druhou vlnu epidemie, horší než předchozí, doplnil Zeman. "Jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát, zatímco inteligent se dopouští zcela nových chyb. Proto si myslím, že bychom neměli podléhat pokušení vyzývat k dalšímu uvolnění, jakkoli populární by to bylo," uvedl. Znamenalo by to ohrožení zdraví, vyšší počet zemřelých a delší boj s epidemií kvůli většímu počtu mezilidských kontaktů, řekl.

Zavřené školy, distanční výuka dětí.
Pandemie přinesla nové výzvy. Učitelé situaci zvládli, shodli se zástupci škol

Zeman dnes poprvé od léta vystoupil bez ortézy na zlomené paži. Po zlomenině na konci srpna podstoupil operaci v Ústřední vojenské nemocnici, lékaři mu do pravé paže implantovali titanový šroub. Od té doby měl Zeman ruku v ortéze. Pondělní vyšetření však podle Hradu dopadlo "velmi dobře" a hlava státu již ortézu nosit nemusí. Po úrazu lékaři uváděli, že doba léčení zraněné paže bude asi šest až osm týdnů.

Zeman: Covid nechal stopy na ekonomice

Epidemie covidu-19 zanechala výrazné stopy na výkonnosti české ekonomiky, řekl také Zeman. Většina problémů se podle prezidenta týká sektoru služeb. Jádro ekonomiky, za které považuje průmysl, stavebnictví a zemědělství, zůstalo téměř nedotčené, míní. Zeman ocenil vládu za to, že při epidemii našla odvahu zadlužit Česko.

Roušky v MHD a obchodech. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: V neděli se zpřísní opatření. Týkají se obchodů, škol i pohybu osob

Krátce zhodnotil i její ekonomické dopady. "Je samozřejmé, že epidemie zanechala výrazné stopy na výkonnosti naší ekonomiky. Na druhé straně jádro naší ekonomiky, a to je průmysl, stavebnictví a zemědělství, zůstalo téměř nedotčené. A většina problémů se týká pouze sektoru služeb," uvedl Zeman.

Váží si toho, že Česko našlo odvahu se zadlužit. "Tyto dluhy jsme investovali do pomoci firmám, které by jinak mohly zkrachovat," uvedl. Vyslovil se pro to, aby stát po krátkodobé a dočasné pomoci začal v budoucnosti nabízet pomoc především prostřednictvím dlouhodobých úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou, odloženou dobou splatnosti a státní garancí. "Věřím, že skuteční podnikatelé s pomocí tohoto úvěrového rámce dokážou své firmy oživit a dovést je k prosperitě," konstatoval.

Kritika opozice a médií

 Za práci při letošní epidemii covidu-19 poděkoval Zeman zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům. Ocenil i kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj bojuje, zatímco jiní pouze mluví. Dobrou práci podle hlavy státu naopak neodvedla opozice, selhala také média.

"V každém případě bych ještě jednou chtěl poděkovat našim zdravotníkům, hasičům, policistům i vojákům v boji proti epidemii," uvedl. Poděkoval také vládě. "Byla ostřelována médii i opozicí, ale přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci," konstatoval Zeman. Totéž však podle něj nejde říct o opozici.

Kritizoval v té souvislosti, že ODS odmítla nabídku na vyslání zástupce do Ústředního krizového štábu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala to dříve zdůvodnil tím, že by neměl možnost ve štábu fakticky nic ovlivnit. "Je velmi laciné se vymezovat proti vládě a sbírat tím levné body. Ale skutečná opozice v těchto těžkých dobách měla s vládou spolupracovat, případně navrhnout svůj vlastní program. Mohu tedy s lítostí konstatovat, že opozice selhala," uvedl.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Epidemie roste. Nemocnice se musí připravit na vyšší počty hospitalizovaných

V krizi podle Zemana selhala také média. "Právě proto jsem chtěl dnes vyjádřit svoji podporu naší vládě, která bojuje, zatímco jiní pouze mluví. A proto bych vám chtěl říci: 'Nestřílejte na provazochodce, má svých starostí dost. Arnoštku, spadneš!'," odkázal na Rozmarné léto Vladislava Vančury.

Poděkování si podle Zemana zaslouží rovněž dobrovolníci, o kterých se příliš nemluví. "A přitom, aniž by je kdokoliv nutil, pomáhají republice. V Rakousku mají zákon o dobrovolnictví. Možná by stálo za úvahu, aby obdobný zákon platil i u nás," uvedl.

V závěru zhruba čtvrthodinového projevu poděkoval všem divákům a posluchačům. "Nenechali jste se zmást zběsilou propagandou, která vám říká: nenoste roušky nebo nenechte se očkovat," řekl. Lidi vyzval, aby věřili svému zdravém rozumu a nenechali se vykolejit těmi, kdo se snaží upoutat pozornost na základě věcných neznalostí.