Příruční, nenáročná na aplikaci, cenově dostupná, s výsledky do několika minut. To byly hlavní cíle vývoje diagnostické testovací soupravy na přítomnost koronaviru biomedicínského výzkumného ústavu v senegalské metropoli. „Po uvedení na trh vyjdou na jeden dolar,“ řekl pro CNN ředitel Pasteurova institutu Amadou Sall, který jednoduchost použití soupravy přirovnal k těhotenskému testu. Podle něj jsou trivialita a cena zásadní, aby se test stal široce využívaným v afrických podmínkách.

Proto jedním z aspektů při jejím vývoji bylo, aby k analýze nebyly potřeba nejenom laboratorní podmínky, ale ani elektřina. Vlastně to je jen základní testovací proužek uložený v plastovém pouzdru. K analýze potřebuje malou kapku krve, podobně jako při testování cukrovkářů. Proužek reaguje na látky v krvi, výsledek se ukáže jeho zbarvením.

Praktická lékařka Ludmila Mazylkinová
Lékařka Ludmila Mazylkinová: Únavu a bolesti cítím i po svém vyléčení z covidu

Prototyp Pasteurův institut zkoušel už letos v červnu, nyní se čeká na dobrozdání senegalského zdravotnického regulátora. „Poté můžeme okamžitě zahájit výrobu,“ potvrdil Sall. Finance ústav sehnal od dárců z celého světa, přispěla mu kromě řady dobročinných fondů i britská vláda. Soupravy rychlých testů budou nejdříve distribuovány do afrických zemí podle určení Africkým centrem na kontrolu a prevenci nemocí (ACDC). V ideálním případě budou poskytnuty i široké veřejnosti, prioritní jsou ale nyní zdravotnická zařízení. Když všechno půjde podle předpokladů, bude podle Salla do února 2021 k dispozici 10 až 15 milionů souprav.

Většina nemocných je neléčena

Podle ACDC má nyní černý kontinent kolem 1,8 milionu potvrzených případů nákazy koronavirem. Polovina z nich je hlášena z Jižní Afriky. Počet nákaz je v porovnání se zbytkem světa relativně nízký. Na vině podle virologů je nízká úroveň protestovanosti, většina nemocných tak je neléčena a nenahlášena. Nejvíce provedených testů má právě Jižní Afrika. Podle epidemiologa Světová zdravotnické organizace (WHO) Andersona Latta je rychlá distribuce levných testů po celé Africe zásadním úkolem příštích měsíců.

Farmaceutická společnost Pfizer chce do konce měsíce získat povolení k prvnímu užití vakcíny proti nemoci covid-19. Její výsledky jsou prý nadějné. Ilustrační foto
Dobrá zpráva v boji s koronavirem: Vakcína firmy Pfizer překonala očekávání

Dnes sice všech 47 afrických států je schopno poskytnout testování pro své obyvatel, ovšem nejpřesnější testy PCR jsou příliš nákladné a vyžadují laboratorní analýzu, proto řada z nich v testování stále zaostává. Navíc na jaře na začátku pandemie byly v celé Africe pouze dvě laboratoře, které testy PCR prováděly – v Jižní Africe a Senegalu.

Do boje s pandemií se aktivně zapojila i Nigérie, nejlidnatější země kontinentu. Ta zatím dováží PCR testy z Číny, má jich ale stále nedostatek. Proto i zde se pokoušejí vyvinout vlastní testovací sadu. Podle prvních informací má stát jeden kit kolem 25 dolarů a výsledek má přinést do 40 minut. „Situace je kritická a země musí spolupracovat. Testovací sady z Pasteurova institutu jsou proto pro celý kontinent vítaným doplňkem v boji s nákazou,“ dodal Latt pro CNN.

Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově.
Foto z první linie. Takto zdravotníci denně podstupují náročný boj s covidem

Pasteurův institut z Dakaru není v boji s epidemiemi žádným nováčkem. Na výrobě vakcín se podílí již 80 let, za časů eboly držel nad šířením nákazy diagnostický a epidemiologický dohled. Amadou Sall je zároveň ředitelem Koordinačního centra WHO pro arboviry (tedy viry přenášené na člověka nejčastěji hmyzem) a virové hemoragické horečky v Senegalu.

„Naše testovací soupravy mohou podpořit i africkou ekonomiku. Pokud čelíte situaci, kdy lidé nemohou pracovat - třeba z karanténních důvodů, jsou podobné iniciativy, jak zjistit přítomnost nákazy v lidském těle, cestou, jak ekonomiku udržet v chodu,“ dodal Sall.