Ve vstupní hale luxusního hotelu na okraji diplomatické čtvrti v indickém hlavním městě Nové Dillí je velký displej a na něm tři čísla. První ukazuje hodnotu znečištění vzduchu v hotelových prostorách, která je o něco menší než hodnota na druhém místě.

Britský přírodovědec a popularizátor vědy sir David Attenborough
Krizový moment boje s klimatickými změnami. Attenborough: Cíle vlád nestačí

To je výška maximálního znečištění vzduchu, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace. Třetí číslo, které svítí červeně, ukazuje hodnoty desetkrát větší. A to je „kvalita“ ovzduší mimo hotel. Jsou přitom dny, kdy to bývá ještě několikrát horší.

Přežít bez újmy

Pokoj v hotelu stojí víc, než je měsíční příjem velké části Indů. „Čistý vzduch, to je tady v Dillí největší luxus,“ uvádí jeden evropský diplomat. „Abyste to tu přežili bez újmy na zdraví, potřebujete vedle klimatizace i čističku vzduchu,“ uvádí. „Stejně se ale všichni děsíme toho, že po návratu půjdeme na kontrolu k lékaři a on nám řekne, že máme z toho vzduchu tady rakovinu plic,“ dodává.

Milionový Gurgáon, jedno z měst v aglomeraci Nového Dillí, kde sídlí pobočky světových koncernů a mimochodem i centrála Home Creditu, je z hlediska práce nejlepší adresou v Indii. Studie organizací IQ Air Visual a Greenpeace ho ale označila za město s nejhorším ovzduším na planetě. Sedm z deseti měst s nejvíce znečištěným ovzduším je v Indii.

V Dillí byla loni v listopadu situace tak extrémní, že vypadly měřice, když hodnoty přesáhly extrémních 1000 mikrogramů prachových částic na metr krychlový.

Eurokomisařka Věra Jourová.
Energetický mix je věcí členských států, říká eurokomisařka Jourová

„Byli jsme postaveni před dilema, jestli s ohledem na zdraví diplomatů uzavřít ambasádu,“ říká český velvyslanec Milan Hovorka. „Pokud s tím místní vláda Dillí něco neudělá, budou muset brzy kvůli tomu jezdit do Indie diplomaté bez rodin.“ „Nejhorší situace je v listopadu a prosinci,“ popisuje problémy se znečištěným smogem jeden český obchodník. „To tu téměř nevidíte na krok,“ dodává.

„Tradiční vypalování polí po sklizni přináší při nepříznivém větru a suchu do města obrovské množství smogu,“ vysvětluje to třicátník Sachidaman Swami z Dillí. „Je to sice zakázáno, ale nedodržuje se to,“ uvádí.

Pomůže Indii jádro?

Boj proti znečištění ovzduší a globální změně klimatu byl jedním z důležitých témat rozhovorů ministra zahraničí Tomáše Petříčka v Dillí. Petříček zde jednal se šéfem diplomacie Subrahmanyamem Jaishankarem a setkal se i s indickým premiérem Naréndrou Módím. „Indie si uvědomuje, že jde o o zásadní téma, a hledá cestu k řešení. I proto, že vedle znečištění vzduchu hrozí Indii v mnoha částech země nedostatek vody,“ říká Petříček. „Pro zemi s 1,4 miliardy obyvatel, která se chce rychle ekonomicky rozvíjet, je to obrovská výzva,“ dodává.

Uhelná elektrárna, emise, ekologie - ilustrační foto
Zelená dohoda. Europoslanci podpořili klimatický plán Evropské komise

Vedle rozvoje slunečních a větrných elektráren chce jít Indie, závislá dosud na uhlí, podobnou cestou jako Česko – rozvojem jaderné energetiky. Česko, které samo plánuje výstavbu jaderných reaktorů, je podle velvyslance Hovorky pro Indii zajímavým partnerem. „S Indií máme podepsánu dohodu o spolupráci v jaderném výzkumu,“ říká Hovorka stím, že vidí velkou možnost i při dodávkách pro výstavbu indických atomových elektráren.