Největší město státu se proměnilo v bitevní pole, stavební stroje rovnají betonové bloky pro zřízení kontrolních stanovišť v oblastech, kde dochází k nejprudším střetům mezi demonstranty a policií, popisují reportéři AFP. Náhle se ozývá střelba, když bezpečnostní síly vypálily do vzduchu, aby rozehnaly přihlížející, kteří se shromáždili u kontrolního stanoviště. Chtěli si prohlédnout a vyfotografovat ohořelé vozidlo. "Rozejděte se!" křičí policista.

"Jsem jen obyčejný obyvatel města. Chtěl jsem vidět, co se s mým městem děje," říká 47letý Gavit, který raději nechtěl uvést své příjmení.

Kazachštánští vojáci hlídkují v ulicích města Almaty, 7. ledna 2022
V ulicích Almaty byla znovu slyšet střelba. Úřady zadržely expremiéra Masimova

Největší středoasijská země s 19 miliony obyvatel, v níž již více než tři desetiletí vládne autoritářský režim, byla dlouho spojována s bohatými přírodními zdroji a stabilitou. Klid však narušily nedělní protesty v regionech proti rostoucím cenám plynu, které se rozšířily do velkých měst včetně Almaty, kde přerostly v násilné nepokoje. V Almaty si středeční a čtvrteční střety vyžádaly podle úřadů desítky mrtvých.

Ostré náboje 

Bezpečnostní složky proti výtržníkům, kteří vtrhli na radnici a do prezidentského paláce a zapálili je, použily ostré náboje. V pátek se situace jevila jako relativně klidná, ale na důkaz přetrvávajícího napětí občas zazněly výstřely.

V obchodní čtvrti, kde mají teď všechny banky zavřeno, policie zastavuje a prohledává těch několik málo aut, která projíždějí. Jejich řidiči povinně čekají s rukama za hlavou a mohou jen nervózně přihlížet.

O kousek dál dobrovolníci s chirurgickými rouškami na obličeji a páskami na rukou vytvořili z laviček a kovových zátaras improvizované kontrolní stanoviště, kde třídí vozidla. "Kdo jste? Doufám, že nechcete rabovat. Kde je policie?" říká se strachem v hlase řidič, který k hlídce právě dojel.

Při krvavých demonstracích v Kazachstánu zemřelo třináct policistů.
Nepokoje v Kazachstánu: Vojáci mohou střílet bez varování, v ulicích leží mrtví

Jeden z dobrovolníků agentuře AFP řekl, že se rozhodl přijít kvůli výzvě na sociálních sítích. Úřady v ní žádaly o pomoc s ochranou města před výtržníky, z nichž někteří se zaměřují na supermarkety, lovecké obchody a zastavárny, kde chtějí získat zbraně nebo loupit.

"Chci městu pomáhat. Události tří nebo čtyř posledních dnů jsou strašné," říká zaměstnanec banky Aziz Baltabajev. "Mělo by to uštědřit lekci lidem i vládě," dodává.

O několik minut později na místo přijíždějí stavební stroje, které lavičky na kontrolním stanovišti nahradily betonovými bloky.

Zavřené obchody 

Otevřené obchody jsou spíše výjimkou a lidé začínají mít obavy, jak si opatří zásoby. Uprostřed obchodů s rozbitými výlohami se ještě najde několik otevřených obchodů s potravinami, regály jsou ale téměř prázdné. Někde už nemají ani základní jídlo jako je chleba.

Obyvatelé se nahrnuli k několika málo čerpacím stanicím, které v pátek znovu otevřely. Tvořily se dlouhé fronty. V provozu opět byla i hrstka restaurací.

Vojáci v kazašském Almaty střílejí do demonstrantů
Krvavé nepokoje v Kazachstánu: Policistům uřízli hlavy, vojáci stříleli do davu

Před restaurací s rychlým občerstvením se přihlížející snaží ověřit zvěsti o střetech mezi vojáky a demonstranty za městem, nebo si vyprávějí, co se komu přihodilo neblahého. "Zkraje týdne jsem dal telefon do zastavárny. Obchod ale mezitím vykradli. Myslím, že už svůj telefon nikdy neuvidím," říká Almas.