Výrazně se v Německu zvýšil také počet lidí, kteří komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehli - nově jich bylo 281, což bylo skoro o stovku více než za pondělí.

Lidé v rouškách v Pekingu.
Ohnisko nákazy na italské lodi v Japonsku, Čína má 30 nových případů

V pondělí zaznamenal RKI 1785 nových případů nákazy, v úterý to bylo již téměř o pět set více. Doposud byl v Německu koronavirus prokázán u 145 694 lidí, z nichž 4879 zemřelo. Počet úmrtí se v úterý oproti pondělí, kdy bylo ohlášeno 194 takových případů, výrazně zvýšil. Již pondělní údaj byl ve srovnání s nedělí, kdy zemřelo 110 nakažených, takřka dvojnásobný.

Nemoci covid-19 v Británii podlehlo 41 tisíc lidí

V Británii s nemocí covid-19 zemřelo již více než 41 tisíc lidí. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnil list Financial Times (FT). Oficiální úterní statistika britského ministerstva zdravotnictví přitom hovoří o 17 337 obětech nemoci z koronaviru. Zatímco vládní statistika ale zahrnuje jen lidi s pozitivními testy na SARS-CoV-2, kteří zemřeli v nemocnicích, analýza zveřejněná britským listem počítá i s oběťmi mimo ně, tedy především v domovech seniorů, pečovatelských domech a domácnostech.

Analýza listu Financial Times je založená na datech, která britský statistický úřad (ONS) zveřejnil v úterý. Podle nich zemřelo v Anglii a Walesu od pátku 3. do pátku 10. dubna celkem o 8000 lidí více, než je v toto období roku běžné. Celkem zemřelo 18 516 osob, tedy nejvíce za posledních více než 20 let. Podobný trend lze podle britských statistiků vysledovat i ve Skotsku a Severním Irsku.

Podle zástupce ONS Nicka Stripea jsou aktuální data bezprecedentní, zvlášť vzhledem k tomu, že počasí bylo v daném týdnu slunečné a teplé. Právě srovnávání celkového počtu úmrtí, ať už měla jakoukoli příčinu, je podle profesora Davida Spiegelhaltera z Cambridgeské univerzity nejspolehlivějším ukazatelem toho, jaký má pandemie v Británii na úmrtnost vliv.

Koronavirus v Itálii - Ilustrační foto
Itálie se dostává z nejhoršího. Vyhráno ale ještě nemá

List Financial Times nicméně upozornil, že data statistický úřad dostává zhruba se čtyřdenním zpožděním. List proto využil ve své analýze poslední trendy a na základě matematických propočtů dospěl k názoru, že s nemocí covid-19 zemřelo do 21. dubna celkem 41 102 lidí. Z toho téměř 38 000 jen v Anglii a Walesu, necelých 3000 ve Skotsku a asi 500 v Severním Irsku.

Analýza rovněž naznačuje, že by Británie mohla mít vrchol pandemie již za sebou. Celkový počet úmrtí totiž podle ní od 8. dubna klesá a to i navzdory úternímu oznámení ministerstva zdravotnictví o tom, že nově s nemocí covid-19 v nemocnicích zemřelo 823 lidí.

Nemocnice v Británii za den nahlásily úmrtí dalších 763 pacientů s nemocí covid-19, čímž se oficiální bilance epidemie zvýšila na 18 100 mrtvých. Informovalo o tom dnes britské ministerstvo zdravotnictví. Počet nově evidovaných úmrtí je o několik desítek nižší než v úterý, ovšem skoro stejný jako minulou středu. Před týdnem se vládní součet zvýšil o 761 smrtí spojených s nákazou koronavirem.

Skutečný počet lidí, kteří v Británii zemřeli kvůli šíření viru SARS-CoV-2, je ale podle všeho nejméně o několik tisíců vyšší. Vyplývá to z informací od provozovatelů domovů pro seniory nebo britského statistického úřadu.

Ve Španělsku zemřelo dalších 435 lidí s koronavirem

Počet mrtvých v souvislosti s koronavirovou nákazou vzrostl ve Španělsku oproti úterní bilanci o 435 na nynějších 21 717. Oznámilo to dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Podle agentury Reuters tak pokračuje trend v průměru dvouprocentních 24hodinových nárůstů z posledních dní. V úterý země evidovala 430 nových obětí, v pondělí 399.

Celkový počet lidí, u nichž byl vir v 47milionové zemi od začátku epidemie odhalen, vzrostl za posledních 24 hodin o 4211 na 208 389.

Země hlásí mírné zvýšení počtu nově zemřelých druhý den v řadě, ale obecně v posledních týdnech počet nově nakažených a úmrtí spíše klesal. V počtu obětí nákazy je aktuálně Španělsko třetí nejhůře postiženou zemi na světě po USA a Itálii. Celkový počet potvrzených případů je vyšší jen ve Spojených státech.

Španělsko chce až do 9. května prodloužit mimořádný stav, ale zároveň se chystá opatrně uvolňovat velmi přísná opatření omezujících pohyb a stýkání lidí. Od neděle budou moci poprvé od poloviny března jít ven v doprovodu rodičů děti. Dosud mohli vycházet jen dospělí v nutných případech, například na nákup nebo do lékárny.

V Rusku klesl přírůstek nakažených, ale mírně stoupl u úmrtí

V Rusku v úterý klesl denní přírůstek nakažených koronavirem SARS-CoV-2 a celkový počet infikovaných se přiblížil k 58.000. Ve srovnání s pondělím se naopak mírně zvýšil přírůstek nových úmrtí spojovaných s koronavirem, kterých v Rusku dosud evidují 513. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes na webu ruského operačního štábu.

Za uplynulých 24 hodin přibylo v Rusku dalších 5236 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, zatímco předchozí den jich bylo 5642. Úřady nyní celkem registrují 57 999 infikovaných. V souvislosti s koronavirem zemřelo dalších 57 lidí, v pondělí jich bylo 51. Těchto úmrtí je dosud v zemi dohromady 513.

Britská královna Alžběta II na snímku ze 14. října 2019
Královna Alžběta II. slaví 94 let. Kvůli koronaviru bez tradičních kanonád

Zvýšil se ale také přírůstek lidí, kteří se vyléčili z nemoci covid-19, kterou koronavirus vyvolává. Zatímco během pondělí uzdravených přibylo 427, v úterý jich bylo 547 a celkem je jich tak aktuálně registrováno 4420.

V Nizozemsku je už více než 4000 zemřelých s koronavirem

Počet případů koronavirové nákazy v Nizozemsku, které má asi 17,2 milionu obyvatel, narostl za poslední den o 708 na 34 842. Informoval o tom dnes nizozemský úřad veřejného zdraví RIVM. Nově v Nizozemsku zemřelo 138 lidí s virem, dohromady už 4054.

RIVM uvedl, že skutečná čísla jsou pravděpodobně vyšší, protože ne u všech podezřelých případů jsou prováděny testy. V úterý se počet mrtvých po nákaze v Nizozemsku zvýšil o 165 a počet případů o 729. Epidemie tak v této zemi vykazuje známky mírného zpomalení. Nizozemský premiér Mark Rutte v úterý oznámil, že od 11. května se otevřou školky a základní školy. Do září ale budou zakázané akce, na které chodí hodně lidí, jako jsou hudební festivaly nebo sportovní utkání.

Itálie hlásí za den 437 úmrtí, o sto méně než v úterý

V Itálii zemřelo za den 437 nakažených koronavirem, je to o stovku méně, než byl denní nárůst v úterý, kdy místní úřady oznámily 534 úmrtí. Případů nákazy přibylo dnes 3370, více než v úterý, informovala místní civilní ochrana. Celkem se v Itálii dosud potvrdilo 187 327 případů nákazy koronavirem, z toho 25 085 lidí zemřelo a 54 543 se uzdravilo.

Nyní je v šedesátimilionové Itálii 107.699 lidí s covid-19, z toho 81 510 v domácí péči. Na jednotkách intenzivní péče leží teď 2384 pacientů s nákazou koronavirem, v úterý to bylo 2471 a v pondělí o stovku více.

Ilustrační snímek
Vycítí psi koronavirus? Čeští kynologové vyvíjejí metodu na odhalení nakažených

Počty nových případů nákazy v Itálii v posledním týdnu klesaly až na pondělních rekordních 2256, což bylo nejméně za posledních téměř šest týdnů. V úterý přibylo 2729 potvrzených případů nákazy a dnes 3370.

Optimističtější vývoj přiměl tento týden italskou vládu k oznámení, že od 4. května začne postupně uvolňovat většinu podnikatelských aktivit v zemi. Opatření v oblasti společenského života ale budou podle místních médií trvat ještě mnoho měsíců.

Plán uvolňování ekonomické aktivity by měla italská vláda zveřejnit tento týden. Dnes jednala vláda prostřednictvím videokonference se zaměstnavateli a zástupci odborů. Už od pondělí 27. dubna by mohla být povolena například výroba zemědělských strojů a od 4. května by se mohla povolit další strojírenská výroba či stavebnictví, uvedla dnes ANSA.

Mezi nakaženými koronavirem, kteří v Itálii zemřeli, bylo i 145 lékařů, uvedla dnes ANSA. Naopak symbolem naděje v těchto časech se stala stoletá Concetta Lenziová, která dnes za potlesku zdravotníků opustila nemocnici v sicilské Messině. Tam byla hospitalizována s nákazou koronavirem 22. března.