Podle policie se střílelo ve středu kolem 22:00 SEČ nejprve v centru města v baru, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky. O život tam přišlo několik lidí. Z místa činu odjelo auto tmavé barvy, informovala policie. Další útok se stal asi o dva a půl kilometru dál, podle některých médií šlo rovněž o podnik s vodními dýmkami. Tam střelbu nepřežili další lidé.

Útočník podle médií pocházel z Hanau. V tomto stotisícovém městě nedaleko Frankfurtu nad Mohanem střílel v místních barech s nabídkou vodních dýmek, oblíbených zejména v arabském světě. Poté odjel domů, kde sebe a zřejmě i svou matku zastřelil. Policisté útočníka vypátrali podle auta, které použil při útěku. Podle místních úřadů měl pachatel legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec.

Tobias R., údajný střelec z německého Hanau
Paranoidní představy o světě. Střelec z Hanau v pamfletu oslavuje Němce

Ač zatím není oficiálně známá totožnost obětí, některá místní média hovoří muslimech či Kurdech. K této nepotvrzené informaci se vyjádřil například už i předseda kurdského sdružení v Německu Ali Ertan Toprak, který vyzval k rezolutnímu boji proti pravicovému extremismu. "Na toto nebezpečí upozorňujeme už několik let," řekl Toprak podle deníku Bild.

K útoku se vyjádřilo i muslimské sdružení v Německu. "Je načase, abychom se spojili a stáli při sobě v boji proti pravicovému extremismu," citoval deník Bild předsedu koordinační rady muslimů (KRM) Zekeriyu Altuga. Také mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle německých médií vyzval německé úřady k "maximálnímu úsilí" o vyšetření střelby.

Pomatené názory

Policie široké okolí míst, kde se útoky staly, uzavřela. Na místo přijely i posily ze sousedního Bavorska. Policisté muže vypátrali na základě informací od svědků týkajících se auta, které využil při útěku. Násilím vnikli do jeho bytu, kde našli jeho tělo i dalšího mrtvého - útočníkovu matku. 

"Byl to strašný večer, … smutné vzpomínky nám na něj zůstanou ještě dlouho," řekl Claus Kaminsky, starosta Hanau, přibližně stotisícového města, které leží ve spolkové zemi Hesensko, zhruba dvacet kilometrů východně od Frankfurtu nad Mohanem.

Deník Bild na svých internetových stránkách s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že údajný pachatel je zřejmě Němec. Vlastnil lovecký lístek. Policisté v jeho autě našli náboje, zásobníky a pouzdro na zbraně.

Policie u Tempodromu v Berlíně
V centru Berlína se střílelo. Zemřel jeden člověk a čtyři byli zraněni

Střelcem byl podle serveru Bild Tobias R., který v nalezeném dopise vyjadřuje řadu "zmatených názorů", z nichž mnohé mají pravicově radikální povahu. Podle listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových a televizních stanic NDR a WDR je z něj také patrná xenofobní a rasistická motivace. Třiačtyřicetiletý muž v něm píše třeba o tom, že je nutné bojovat proti určitým skupinám obyvatel a zabíjet je. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na youtube. Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu. Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat. Indicie, že by muž chystal útok v Německu, video neobsahuje.

Reakce politiků

Na čin už reagovala řada německých politiků. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové hovořil o strašném zločinu a vyjádřil hlubokou účast rodinám obětí. Další političtí představitelé odsuzují pravicový radikalismus a terorismus. Též prezident Frank-Walter Steinmeier čin odsoudil. "Jsem přesvědčen, že velká většina lidí v Německu odsuzuje tento čin i jakoukoli formu rasismu, nenávisti a násilí," napsal prezident v prohlášení.

České ministerstvo zahraničí dopoledne na twitteru uvedlo, že podle jeho posledních informací z českého velvyslanectví v Berlíně se tragédie nedotkla českých občanů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček také vyjádřil soustrast rodinám obětí a podporu městu Hanau.

Zřejmě nejslavnější snímek vybombardovaných Drážďan. Pohled na jižní část města byl pořízen z z radniční věže. Sochu Anděla (alegorii Dobra) vytvořil sochař August Schreitmüller. Snímek pořídil fotograf Richard Peter st.
Mohutné bombardování Drážďan. Požáry byly tak silné, že lidé shořeli na popel

Soustrast blízkým obětí vyjádřili i šéfové Evropské rady, komise i parlamentu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zmínil společný boj za "naše hodnoty a ochranu našich demokracií". Steinmeierovi zaslal kondolenční dopis i český prezident Miloš Zeman, který vyjádřil znepokojení nad rostoucím násilím a nenávistí v Evropě.

Hanau leží asi 20 kilometrů na východ od Frankfurtu nad Mohanem a má okolo 100 tisíc obyvatel.