"Čekám na základní vyšetření po příjezdu. Jsme v pohodě," řekl ČTK Vlček. Pákistánský list Dawn dříve napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí. Podle Vlčka to byl ale naopak Nagrí, kdo měl potíže a potřeboval při sestupu pomoc.

Pákistánští záchranáři
Záchrana českých horolezců v Pákistánu: Sestup bude pokračovat ve středu

Dosavadní snahy o záchranu komplikovala příliš velká nadmořská výška, v níž vrtulník nemohl delší dobu bezpečně operovat. V úterý byla ale třem alpinistům alespoň letecky dopravena lana, voda, potraviny a léky. Ti se díky tomu vydali znovu na cestu a sestoupili do nadmořské výšky kolem 6300 metrů, odkud je již vrtulník dokázal bezpečně vyzvednout.

Pákistánský novinář Vadží Haidir, který situaci sledoval na místě, ČTK řekl, že záchranná operace začala dnes v 7:30 místního času (4:30 SELČ) a že záchrany trojice horolezců se účastnily dvě helikoptéry pákistánské armády.

Bez vládního povolení 

"Náš sestup byl ohrožen množstvím sněhu, museli jsme zůstat ve vysoké nadmořské výšce, pak nám pákistánská armáda pomohla sestoupit níž tím, že nám doručila balíčky s jídlem a lany, a nakonec nás s pomocí vrtulníků zachránila z výšky 6300 metrů, za což jsme velmi vděční," prohlásil na dnešní tiskové konferenci český horolezec Petr Macek.

Skupina horolezců. Ilustrační snímek
Čeští horolezci uvázli na pákistánské hoře. K výstupu neměli vládní povolení

Horolezci minulý týden v pátek úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.