Podle informací slovenských Hospodářských novin je na stole návrh, že lockdown by měl začít 21. prosince a skončit by měl 10. ledna.

Zavřít by se měla většina provozů, otevřené by měly zůstat pouze základní obchody podobně jako během první vlny pandemie. 

Kontroly na hranicích v Rumburku.
Konec cest za nákupy. Bavorsko zpřísní koronavirová opatření

"Promiňte, nejprve budeme informovat členy vlády o výsledcích jednání. Potvrzuji však, že jsme se dohodli a v nějakém rozsahu lockdown bude," řekl novinářům ministr vnitra Roman Mikulec.

Zpřísnění je prý potřeba

Sdílnější nebyl ani premiér Igor Matovič. "Ve středu po vládě budeme informovat. Dohodli jsme se na hodně věcech. Více řekneme až po vládě," konstatoval premiér.

Hlavní hygienik Ján Mikas ještě před jednáním avizoval, že zpřísnění opatření je potřeba. "Není vyloučen ani určitý způsob lockdownu, ale třeba definovat jaký," prohlásil s tím, že větší význam by měl úplný lockdown než jen částečný. Epidemiologická situace je totiž špatná ve všech okresech. 

Bývalý slovenský premiér Robert Fico.
Skandál na Slovensku. Bývalé vedení policie údajně pomáhalo vládní straně Směr

Ministr obrany Jaroslav Naď zároveň potvrdil, že se na pondělním zasedání vlády diskutovalo i o dalších možných řešeních. Poznamenal, že se nemusí nutně všechno zavírat, je třeba však snížit mobilitu lidí.

Na Slovensku se v poslední době znovu zvyšuje počet nových případů nákazy koronavirem – v pondělí zaznamenali 1949 nových případů a nemocnice hlásí nejvíce pacientů s covidem-19 od začátku pandemie.