Rozhovor s Jourovou vyšel v Der Spiegel 26. září v souvislosti s nadcházejícím zveřejněním výroční zprávy, v níž komise zhodnotí dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích. Jourová má zprávu představit ve středu.

"Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii. V maďarských médiích je sotva nějaká kritika proti vládě, takže podstatná většina Maďarů již zřejmě vůbec není v pozici, aby si mohla vytvořit svobodný názor. Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné," řekla unijní politička novinářům.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová
Situace v Maďarsku je vážná. Obávám se o osud demokracie, řekla Jourová

Maďarský premiér se kvůli obsahu rozhovoru obrátil kritickým dopisem na von der Leyenovou a napsal jí, že takové výroky odporují roli komise jako neutrální a objektivní instituce, porušují zásady spolupráce a brání jakémukoli budoucímu smysluplnému dialogu mezi Maďarskem a místopředsedkyní EK.

"Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokraticky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižováním Maďarska a maďarského lidu. Prvé je nevhodné, druhé nepřijatelné," napsal Orbán. "Prohlášení místopředsedkyně Věry Jourové jsou neslučitelná s jejím současným mandátem, a proto je její odstoupení nezbytné. Zatím s ní maďarská vláda přerušuje veškeré politické styky," dodal. Už v pondělí Jourovou vyzvala k rezignaci i maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

EK: Jourová má plnou důvěru

Mluvčí EK dnes uvedla, že Jourová má i nadále plnou důvěru šéfky komise. Odmítla však odpovědět na dotaz, zda von der Leyenová souhlasí s tím, jak Češka situaci v Maďarsku popsala. Sama Jourová Orbánův dopis odmítla komentovat.

Jourovou podpořil mimo jiné šéf české diplomacie Petříček a většina šéfů parlamentních stran. "Věra Jourová dělá svou práci a dělá ji dobře. Řízení EU týkající se vlády práva nejsou ničím novým ani ničím osobním. Komise navíc aktuálně hodnotí stav demokracie ve všech zemích EU. Není to tedy žádný útok proti Maďarsku," uvedl Petříček.

Na stranu Jourové se postavil například i předseda Pirátů Ivan Bartoš či šéf STAN Vít Rakušan. Podle šéfa ODS Petra Fialy by měla být Jourová podobně statečná v hodnocení situace v České republice, v jejímž čele je podle něj člověk s rozsáhlým střetem zájmů. Premiér Andrej Babiš ani zástupci jeho vládního hnutí ANO, jehož je Jourová členkou, se zatím k Orbánovým výrokům nevyjádřili.

Eurokomisařka Věra Jourová.
Jourová o paktu migrace: Není třeba kvót. S běženci si půjde pomoci i jinak

Brusel Budapešti dlouhodobě vyčítá, že v zemi oslabuje demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

"Naše obavy týkající se situace v Maďarsku jsou dobře známé a budou součástí zprávy o stavu právního státu," řekla dnes novinářům mluvčí komise Dana Spinantová.