Zaznělo číslo čtyři a devatenáctiletá Dominika Bubenčíková se rozplakala. Byly to slzy štestí. A překvapení. Devatenáctiletá studentka z Rožňavy právě získala titul Miss Roma 2013. „Jsem hrozně moc šťastná a opravdu jsem vítězství vůbec nečekala. Měla jsem své favoritky, myslela jsem, že vyhrají. Jsem velmi překvapená, protože konkurenci jsem měla opravdu velkou," řekla pár minut po vyhlášení nejkrásnější romky České a Slovenské republiky Dominka Bubenčíková, která porotu okouzlila nejvíce z dvanácti finalistek.

Vítězka si nejvíce užila promenádu v plavkách. „Docela trému jsem měla při počátečním rozhovoru. Ta však opadla a dopadlo to dobře," prozradila dívka, pro kterou přehlídkové molo a soutěž krásy nebylo neznámé. „Už jsem se soutěže účastnila v loňském roce. Tehdy jsem získala titul Miss Sympatie, tak jsem nečekala, že letos ještě něco získám," zněla slova mladé dívky.

Po bok romské královny krásy se jako první vicemiss postavila teprve patnáctiletá Michaela Horváthová. A šťastné číslo sedm měla na svých šatech připnuté druhá vicemiss, také patnáctiletá, Marie Balogová.

Rozhodování bylo pro porotce velmi těžké. „Jsem v porotě od úplného začátku soutěže, tedy třináct let. A připadá mi, že rok od roku je rozhodování, která dívka je ta nej, těžší a těžší," prozradila členka poroty Ludmila Živná.

Jak podotkla, není to jen krása, která porotce ohromuje. „Mně se například líbí jejich skromnost. Jezdím s nimi už na soustředění a dívky jsou úžasné."

Úroveň roste

Také moderátor soutěže byl krásou dívek nadšen. Herec Jan Čenský prováděl večerem už posedmé. „V letošním roce byly finalistky opravdu moc hezké. Muselo být těžké vybrat jen jednu vítězku. Hrozně jim to slušelo. Když jsem tu byl poprvé, neměl jsem s nimi dělat rozhovor. Kvůli nervozitě. No v letošním roce to dívky zvládly bravurně," zhodnotil večer Čenský. Podle jeho slov úroveň večerů roste. „A to přímo ďábelským tempem," dodal.

Korunek a titulů bylo rozdáno více. První korunku a cenu Sdružení romů a národnostních menšin získala šestnáctiletá Marie Dudušová. Cenu poroty získala jednadvacetiletá učitelka Erika Kováčová a korunku a šerpu s titulem Miss Sympatie si z večera odnesla devatenáctiletá Nina Danihelová.

Kromě dvanácti finalistek se večer předvedla také řada známých osobností. Slavnostní večer zahájila romskou hymnou Monika Rigová, zazpívala také Martina Balogová, Duo Gitanas a zpěvačka Ciwana. A nejenom finalistky roztančila taneční skupina Dance the yard.