Vedení Kyjova totiž neschválilo omezující vyhlášku. Například Hodonín ji má už od roku 2008. „Jejím cílem je zabezpečení veřejného pořádku vymezením míst, na kterých je zakázané požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, s výjimkou léčiv. Jde především o ochranu dětí a mládeže," vysvětlila mluvčí hodonínské radnice, Barbora Lahová.

Holdování alkoholu v největším městě okresu tak mají lidé zapovězené na všech autobusových zastávkách s přístřeškem a v dalších dvanácti vymezených oblastech. Platnost vyhlášky se nevztahuje na Silvestr a Nový rok či na prostranství a okolí akce, které pořádá město, jeho příspěvkové organizace, případně na jinou povolenou zábavu. „Díky vyhlášce můžeme dostat z některých lokalit, jako jsou přednádraží, parky či okolí škol, ty, kteří se tam pravidelně srocují a pijí alkohol," sdělil ředitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček.

Možnosti vykázat opilce podle něj strážníci denně využívají. „Každý z pravidelných konzumentů dostal už několik pokut. Padají v částkách pět set až tisíc korun. U turistů, kteří jdou z hospody s pivem a pijí je na náměstí na lavičce, stačí domluva," přiblížil situaci ředitel.

Veselská obecně závazná vyhláška je sice o dva roky mladší než ta hodonínská, zato je ve vymezení lokalit přísnější. Zakazuje konzumaci alkoholu a jiných návykových látek nejenom na veřejných prostranstvích v městské památkové zóně, parku Petra Bezruče, náměstí Míru a tržnici. Je v ní zahrnutý také stometrový okruh kolem škol, zdravotnických a sociálních zařízení, nádraží, autobusových zastávek, církevních budov, sportovišť, dětských hřišť či hřbitova. „Většinu centra máme osazenou kamerovým systémem. Nejčastěji porušují zákaz problémoví jedinci v parku u městského úřadu, z něhož je vykazujeme. Pak už necháme na nich, kam se přemístí," uvedl velitel veselských strážníků, Rostislav Prax. Naopak bez omezení si mohou Veselané alkohol dopřávat v prvním a posledním dnu roka nebo o Velikonočním pondělí.

Také ve Veselí nad Moravou se zákaz netýká akcí pořádaných městem. Jiný organizátor si musí zažádat o povolení u radních třicet dnů předem.

Dalším palčivým problémem v Hodoníně je močení na veřejných prostranstvích. Poměrně často mají strážníci v těchto měsících potíže s kropícími muži, kteří zaneřádí cesty či stavby. „Například v Havlíčkově ulici muž močil na fasádu domu a na chodník. Za přestupek proti veřejnému pořádku dostal blokovou pokutu ve výši jednoho tisíce korun," připomněl nedávný případ ředitel hodonínské městské policie.

Jeho kolegové se už setkali i s případem, kdy někdo vykonal potřebu do odpadkového koše v podchodu pod vlakovým nádražím.