Podle něj je devadesátiletý cyklista ale spíše výjimkou. Ovšem ne v popíjení alkoholu za řídítky. „Víno si u nás cyklisté dávají běžně. Nějaká novela zákona na tom nic nezmění. Nekupují si ale žádné víno s sebou, protože ho často nemají jak odvézt," připouští odlišný problém Ruibar. Častěji prý jen návštěvníci chvíli posedí a po pár skleničkách pokračují dál.

Kompletní téma o alkoholu za řídítky si přečtěte v sobotním tištěném Deníku Rovnost

Upozorňuje ovšem, že i když cyklisté trošku popíjí, nikdy s nimi nebyly žádné problémy. „Znám i jiného Brňana, který si navykl objíždět snad všechny výstavy vín v okolí výhradně jen na kole," doplňuje historku o dalším známém Ruibar.

Do jeho vinařství přivádí cyklisty i zmínka v průvodci po moravských cyklostezkách. „Ať už k nám někdo přijede v dresu na kole nebo přijde pěšky, není poznat, jestli jde o sportovce, běžného turistu nebo ředitele firmy. Nikdy tak člověk neví, jestli se zákazník nevrátí příště třeba pro pět set lahví," vysvětluje Ruibar.

Nejen pozitivní zkušenost s cyklisty má Petr Bíza ze stejnojmenného vinařství v Mutěnicích na Hodonínsku. „Cyklisté pijí. A někteří i více, než by se slušelo. Měli jsme už párkrát i problémy, ale nikdy to naštěstí nebylo nic velkého," připouští Bíza.

Že by najednou začali turisté na kolech více popíjet se Bíza neobává. „Vždycky jsme měli štěstí na spořádané zákazníky, kteří znali svou míru. Těch pár případů bylo jenom výjimka," myslí si.